Медия без
политическа реклама

Проверка на ЕП: България и Кипър са разпределители на шпионски софтуер

Всички страни в ЕС използват програмата, с която властите имат достъп до разговори, съобщения, пароли, снимки, имейли

08 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер. Това заяви  евродепутатът София инт Велд, която представи първоначалните изводи от предприетата проверка, свързана с програмата "Пегас" за проникване в мобилни електронни устройства, цитирана от БТА. Тази програма позволява записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли, снимки, имейли.

Шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на грандиозно подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на собственика му „Пегас“ NSO Group до "Гардиън".

Инт Велд уточни, че не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, както и че не всяка от тях непременно нарушава европейските правила. По нейните думи най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър.

Милиарди хора не се отделят от телефоните си. Мобилните им устройства са винаги наблизо и запечатват почти всяко тяхно преживяване - от най-обикновеното до най-интимното.

Евродепутатът посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер, Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава "златни" паспорти (гражданство срещу инвестиции - бел. кор.), а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми.

Испанското правителство уволни шефката на разузнаването на страната Пас Естебан Лопес след разкритията, че шпионският софтуер ''Пегас'' е бил използван за подслушване на премиера, министъра на отбраната и водещи членове на каталунското движение за независимост,

Холандия, Германия и Белгия признаха с половин уста, че договарят доставката на такива средства, добави Инт Велд.

Американското правителство постави в черния си търговски списък израелската компания NSO Group, създала шпионския софтуер "Пегас", съобщи БНТ.

Някои правителства злоупотребяват, други правилно използват такъв софтуер, обобщи евродепутатът. Според Инт Велд с използването на такива програми се създава зона на беззаконие, защото в Европа липсват достатъчно правила.

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц съобщи, че създава компания за киберсигурност заедно с бившия ръководител на израелската компания NSO Group, която произвежда спорния шпионски софтуер „Пегас“, предава БГНЕС.

Необходим е европейски надзор, Европол трябва да разследва случаите на политическа злоупотреба с подобни програми, призова тя. Инт Велд настоя въпросът да бъде разгледан на заседание на Европейския съвет.

Прокуратурата изненадващо обяви, че извършва проверка за евентуално неправомерно използване на израелския софтуер „Pegasus“ (Пегас) в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани.

Само преди дни, EURACTIV обяви, че кипърски журналист обвинява властите в своята страна, че използват шпионски софтуер, за да подслушват неудобни и да прикриват връзките си с могъщ руски олигарх. Журналистът Макариос Друсиотис е бил на високи позиции в своята страна и европейските институции. Той бе помощник на президента Никос Анастасиадис, а по-късно работи за кипърския еврокомисар Христос Стилианидис до изтичането на мандата му през 2019 година.

Сега Друсиотис твърди, че кипърските власти и лично Анастасиадис са използвали срещу него софтуер за подслушване, дори когато е работил в Европейската комисия. От офиса на президента Анастасиадис са нарекли разкритията „злобни лъжи“.

Още по темата