Медия без
политическа реклама

Рокада в парламента предизвика съмнения за разнобой в БСП

Зам.-шефът на правната комисия Явор Божанков загуби поста, след като се изказа положително за машинния вот

04 Ноем. 2022
БГНЕС
Явор Божанков

Внезапна смяна в ръководството на парламентарната комисия по правни въпроси предизвика подозрения, че се появяват дисидентски настроения сред депутатите на БСП.

Тази сутрин пленарната зала освободи социалиста Явор Божанков от поста на зам.-председател на комисията, който заема буквално от седмица. На мястото му беше избрана наговата съпартийка Мая Димитрова. Предложението за рокадата беше внесено от водача на левицата Корнелия Нинова. Божанков беше прехвърлен като редови член на комисията по конституционни въпроси.

Депутатът е смятан за един от приближените на Нинова. Това, че загуби ръководния пост в правната комисия, може да се тълкува като отговор на изразени от него мнения по отношение на ключовата за БСП тема за хартиените бюлетини. В интервю за подкаст Божанков е заявил, че навремето е защитавал машинния вот и не може сега да пренебрегне аргументите си от тогава. А партията му твърдо защитава позицията, че трябва да има смесено гласуване – с хартия и с машини, което се споделя също от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Появи се информация, че депутатът също не е участвал в гласуването вчера на решението, с което се разрешава предоставянето на военна помощ на Украйна – нещо, на което соцпартията яростно се противопоставяше.

Самият Божанков твърди, цитиран от БГНЕС, че парламентарната му група е решила, че ще бъде по-полезен в конституционната комисия. Решението е било взето с негово участие. Той обаче отказа да коментира как ще гласува промените в Изборния кодекс за хартиените бюлетини. А Корнелия Нинова отрече дори да знае за неговото интервю.

Още по темата