Медия без
политическа реклама

Паважът извоюва малка победа срещу асфалта в Стара Загора

Местна инициатива убеди кмета на ГЕРБ да промени отчасти намеренията си

02 Ноем. 2022
Първан Симеонов
Една от акциите на творческия колектив в защита на паветата

С традиционни и нетрадиционни протести старозагорци успяха да спасят донякъде традиционната паважна настилка на ул. "Св. Княз Борис", която общината смяташе да замени с асфалт. Ремонтът бе атакуван с поредица от арт инициативи.

Вчера, след среща на представители на Творческия колектив "На улицата" с кмета Живко Тодоров и главния архитект Младен Иванов, беше постигнато съгласие, че в отсечката на улицата между "Цар Иван Шишман" и "Руски" платното ще бъде изпълнено отново изцяло с павета, а не с асфалт. Дори се обсъжда павиране и на съседни улици - за създаване на нова атмосфера на мястото, макар че инициаторите са предпазливи в надеждите си, става ясно от пост на творческия колектив във "Фейсбук".

Настоявахме около час, за да се стигне до преразглеждане на проекта, след като седмици преди това се обясняваше, че не може, коментира и политологът Първан Симеонов, който също е присъствал на срещата. Протестиращите настояват улицата да остане изцяло с паваж, но в едната половина ремонтът е твърде напреднал, а и общината държи да има асфалтиран участък за пожарни и трафик.

 

София не е единственият град, в който старият паваж губи битката с ремонтите. От няколко дни строителните работи по ул. Св.

 


 

Ключови думи:

павета, паваж, Стара Загора

Още по темата