Медия без
политическа реклама

Новата национална детска болница ще е в "Горна баня"

02 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Протест на родители за изграждане на модерна детска болница. Последно тя ще е в "Овча купел".

Новата национална детска болница ще бъде в кв. "Горна баня" към столичния квартал „Овча купел“. Теренът е почти 40 дка, отговаря на критериите за модерна европейска детска болница и е в близост до Специализираната ортопедична болница „Проф. Бойчо Бойчев“. За да са максимално кратки сроковете за изграждане, обектът ще е със статут от национално значение. Това ще позволи бързо изменение на подробния устройствен план и издаване на виза за проучване и проектиране.

Това обявиха министрите на регионалното развитие и на здравеопазването Иван Шишков и Асен Меджидиев след днешното заседание на Министерския съвет. С това се слага точка на продължила дългогодишна сага по темата къде да се изгражда новата детска болница. Самото строителство обаче ще отнеме време.

Регионалният министър представи скицата на терена, на който ще бъде изградена болницата, от която стана ясно, че детското заведение ще е в паркова среда. За да се осигури достатъчно голям имот, държавата ще пристъпи към замяна с частен собственик, притежаващ едно от петната, необходими за окрупняването на земята. Областният управител вече работи по актуване на земята, която ще се заменя, обясни Шишков.

Към болницата ще бъде изграден и хотел за родителите, както и рехабилитационен център. До един два месеца ще бъде изменен подробният устройствен план за него, като се очаква да няма проблеми, защото има съгласие между собствениците, заяви Шишков. След одобряването на плана ще може да се издаде и виза за проучване и проектиране. Шишков обяви, че това е бил най-добрият от общо 5 изследвани терена и на практика с избора му не се прави никакъв компромис спрямо изискванията към мястото.

Ще посетим модерни болници в Европа, за да видим най-добрите примери за изграждане на детски здравни заведения, коментира и Асен Меджидиев. Според него е възможно до 5-6 месеца след издаването на виза за проектиране да има и готов проект. Не е ясно какво ще стане със стария корпус в двора на Александровска болница, който първоначално следваше да се преустрои в детска болница.

Още по темата