Quantcast

Медия без
политическа реклама

България не знае къде да приюти търсещи спасение украинчета

Нов абсурд - държавата подгони доброволците да декларират на кого помагат

02 Ноем. 2022ОбновенаДИЯН ИВАНОВ
БГНЕС
Украински групи проведоха няколко протеста в Слънчев бряг от неделя насам - искат да останат в хотелите.

17 украински деца, пътуващи с двама възрастни, бягат от войната. Чували са взривовете в Киев, през последно време са били без ток и вода. Групата се е насочила към хотел в Балчик, който от март посреща украински бежанци. Но те няма как да нощуват в хотел по държавната програма за подпомагане - трябва да е в държавна или общинска база. От хотела звънят в кризисния щаб. Питат къде точно да пренасочат автобуса. Обратно е препредаден отговор от Министерството на туризма (МТ), че не знаят кои са базите. Възрастните в автобуса научават за неуредиците в България, но отсичат: "За нас няма път назад!". Настава срамен ступор - деца бягат от война в България, а България не знае къде да бъдат настанени.

Тази екстремна случка, разиграла се в последното денонощие, разказа пред "Сега" хотелиерката от Балчик Александра Джафарова. Децата пристигнаха днес сутринта. Тя ги настани, защото е недопустимо да бъдат оставени на улицата. Но случката е част от други подобни. И показва хаоса, настанал след 31 октомври, когато правителството реши да извади украинците от хотелите. Подслонът им вече ще бъде в държавни и общински бази. Даден бе период за преместване - 15 ноември, в рамките на който хотелиерите ще продължат да получават финансирането за нощувки и изхранване. Но успоредно всички новпристигнали групи трябва да се насочат към базите. "Ново настаняване през периода от 01 до 15 ноември 2022 г. ще се извършва само в държавни и общински бази от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция", пише на сайта на МТ. Точно така поднесено, изречението дори поражда опасения за глоба, ако някой реши да настани сам хората. 

"Трябва първо да станат ясни базите, в които ще бъдат настанени. И след това ще се създаде необходимата организация", бе цитиран вчера от БНР зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев. И други лица неофициално споделиха, че не се знае кои точно са базите. Всичко накуп потвърждава съмненията, че държавата разпореди нов подслон за украинците без да знае кой точно е той (или поне информацията не е сведена до доста от отговорните фактори). В кои бази първо, къде после, как, има ли въобще условия в тях за зимата и т.н. са второстепенни въпроси при базовия хаос. Фрапиращо е, че държавата го допусна, след като украинците посрещнаха с недоверие опита за местене на 31 май и де факто той се провали.

Украинците, настанени в хотели по държавната програма в момента, са под 16 000. Общата бройка е 16 130, в която има и хора в бази от по-рано. 

 

ПРОТЕСТИ

Няколко протеста на украински групи бяха проведени от понеделник насам в Слънчев бряг - хората искат да останат в хотелите. В Банско бе внесена петиция със същото настояване. Обезверени, някои предпочитат да се изнесат в други държави. Хотелиерите също искат програмата бъде удължена.

Още по темата:

Решението на правителството да премести украинските бежанци от хотелите към държавните почивни бази очаквано породи проблеми. Набързо снощи и днес по обед се проведоха два протеста в Слънчев бряг, голямо напрежение има и в другите курорти.
България ще продължи програмата за настаняване на украинските бежанци чрез преместването им в държавни бази. На хората, които са на хотели, се дава 15-дневен гратисен период да се изнесат. В държавните бази украинците ще могат да останат поне до края на годината.

 

ОЩЕ НЕРАЗБОРИИ

Хаосът покрай украинските бежанци се допълни и от писма, които дирекциите по социално подпомагане разпращат до нпо-тата, работещи с украинците. От организациите се изисква спешно да предоставят информация има ли лица, на които са дали храни и стоки от първа необходимост след 29 септември - съответно да пратят данните на тези лица. Информацията е във връзка с изпълнение на дейност с европейско финансиране по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. В нейните рамки ще се раздават ваучери на украинците, а дирекциите по социално подпомагане търсят лицата, получили аналогични дарения. Мотивът: "да се избегне двойно финансиране". Най-вероятно това е изискване на самата европрограма. Така или иначе казусът предизвика доста възмущение. "Моята фондация няма да ви предостави никакви данни за никого! Не сме длъжни да ви предоставяме абсолютно нищо! Съветвам и другите НПО-та, на които нахално досаждате, да ви отсвирят!", реагира в социалните мрежи Татяна Кристи, която има фондация, развиваща дейност във Варна.

Още по темата