Медия без
политическа реклама

Картина на Мондриан виси наопаки от десетилетия

Тя няма да бъде обърната, за да не се повреди

29 Окт. 2022
Skynews
Сузане Майер с картината

Творбата на нидерландския художник Пит Мондриан (1872-1944) "Ню Йорк сити 1", изложена в Германия, вероятно от десетилетия стои неправилно закачена, пише немското издание "Шпигел", цитирано от БТА. 

Предположението е на Сузанe Майер-Бюзер - куратор на изложба, посветена на твореца. "Ню Йорк сити 1" e част от колекцията с произведения на изкуството на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, съхранявана в Дюселдорф. Картината на Мондриан представлява хоризонтални и вертикални линии върху платното, образуващи абстрактна мрежа под прав ъгъл. Творбата е създадена с помощта на многоцветни ленти. Творбата е различна от по-известната маслена живопис "Ню Йорк сити" , която се намира в Националния музей на модерното изкуство в Париж. Съществува и "Ню Йорк сити 2", която е незавършена и се намира в Музея за модерно изкуство в Сан Франциско, САЩ.

Кураторката Майер-Бюзер изразява хипотезата си, след като наскоро вижда картината на снимка, направена малко след смъртта на художника абстракционист през 1944 г. На нея се вижда, че произведението първоначално е било завъртяно на 180 градуса. Вероятно преди 42 години, когато творбата пристига в Германия, е поставена на стената неправилно, тъй като авторът не я е подписал (това помага да се установи долният десен ъгъл на картината).

Произведението на Мондриан ще продължи да виси с главата надолу, тъй като съществува опасност от увреждане, каза кураторката. Освен това фактът, че картината в продължение на десетилетия виси неправилно, "вече е неразделна част от нейната история", е мнението й.

Нарисуваната с маслени бои творба, намираща се в Париж, е правилно поставена, отбелязва "Шпигел". 

Ключови думи:

Мондриан, картина, наопаки

Още по темата