Медия без
политическа реклама

Градинка в София възражда името на Стефан Данаилов

Тя се намира на пл. „Велчова завера“ в квартал „Лозенец“, в близост до дома на големия артист

28 Окт. 2022
БГНЕС
Проф. Стефан Данаилов със своята награда "Аскеер 2015" за цялостно творчество.

Градинката на столичния площад "Велчова завера" в близост до Духовната семинария ще носи името на големия актьор проф. Стефан Данаилов. Това са гласували на последното си заседание членовете на Столичния общински съвет (СОС), съобщи SofiaLive.

Градинката е разположена в квартал "Лозенец" – там, където се срещат булевардите "Джеймс Баучер", "Христо Смирненски" и "Свети Наум". На последния се намира и блокът, в който артистът, създал десетки впечатляващи роли в българското кино и театър, живя от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

Идеята е на повече от 70 творци и ученици на професора в НАТФИЗ начело с неговата асистентка и племенница – режисьорката Росица Обрешкова, а СОС одобри предложението.

"Той е едно от най-значимите имена в историята на тези две изкуства в България с несъмнена популярност, която излиза извън границите на страната. С настоящото предложение бихме искали да изразим признателността на столичани към неговото дело, обществената му значимост и несъмнен принос за националната ни култура, включително с дългогодишната му работа във формирането на поколения актьори", посочват общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Иван Таков, които са вносители на доклада.

Идеята е безименната до момента градинка да бъде официално кръстена на незабравимия актьор на 9 декември, когато ще се навършат 80 години от рождението му.

"Добре е, когато такива личности като него се уважават по този начин“, коментира актьорът Асен Блатечки – възпитаник на първия випуск на Мастера в НАТФИЗ, цитиран от Bulgaria on Air. Неговата състудентка Силвия Лулчева пък споделя пред Нова тв: „Радвам се, че едно такова разпознаваемо градско място ще носи името на Стефан Данаилов. Тази градинка ще напомня за човека, написал красиви страници от историята на духовното развитие на България. Той наистина заслужава това внимание”. 

"В непосредствена близост до жилището, в което дълги години е живял, да бъде обособено пространство, на което да почетем неговата памет и дело, както заслужава", подчертава и председателят на СОС Георги Георгиев.

На същото заседание общинският съветник от БСП Калоян Паргов е припомнил, че скоро предстои да бъде изработен бюст или барелеф на Стефан Данаилов, който да бъде поставен на подходящо място в столицата, най-вероятно в градинката пред Народния театър. Както и в. „Сега“ преди няколко месеца писа, проектът за паметника е дело на Вежди Рашидов. Настоящият председател на Народното събрание обясни тогава пред Нова тв, че   първо трябва да се определи мястото на паметника, да се видят кадастърът, спонсорите, финансирането и „едва тогава, като всичко това е ясно, тръгваме да инвестираме в неговото създаване, защото, колкото и да е срамно, всичко това е пари. Нека да не мечтаем, а да си подредим кухнята и започваме“. Скулпторът обяви, че той ще свърши своята работа „от обичта си към Ламбо, но бронзолеенето, материалите, транспортът, монтажът, багери, кранове – това са все разходи“. Грубо сметнато, всичко щяло да излезе към 30-40 хиляди лева. Инициативата за паметник е на актрисата Ирен Кривошиева, майка на единствения рожден син на Стефан Данаилов.

Още по темата