Медия без
политическа реклама

Властта отрече външна намеса в машинния вот

Мистериозният надпис „Дневникът е подправен“ доказва, че защитата на устройствата е сработила, смятат институциите

27 Окт. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Фейсбук

Почти месец след изборите държавата най-накрая излезе публично с официално обяснение за мистерията, при която машини за гласуване показаха странния надпис „Дневникът е подправен“ в деня на вота. Извършената проверка е приключила с извода, че няма опит за външна намеса в устройствата.

Успокоителната констатация дойде от министерството на електронното управление. Експерти на ведомството, заедно с техни колеги от Централната избирателна комисия, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология, са проучили 7 машини, които са изписали „Дневникът е подправен“. В изборния ден на 2 октомври беше съобщено, че става въпрос за 3 машини. Заключението от проверката е, че въпросният надпис е всъщност „доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила“. С други думи, твърди се, че появата на грешката е нещо добро.

Според специалистите „Дневникът е подправен“ присъства в каталога от грешки на софтуерния продукт, които са били установени, още когато изредените по-горе държавни институции са проверявали дали устройствата съответстват на изискванията на закона. Тази проверка беше извършена преди изборите. На практика властите казват, че предварително са знаели за надписа, и за тях той не трябваше да бъде такава мистерия и изненада, каквато беше за всички останали. Тогава изниква въпросът защо до момента не споменаха нищо.

Не е установена една, единствена причина за възникването на грешката. Експертите изреждат множество такива възможни причини: разместване на флашките в слотовете на машината; дефектни флаш-памети; дефект в USB слотовете; неправилно изключване на машините по време на работа и др.

ПО ТЕМАТА:

В три избирателни секции машините за гласуване са изписали при включване странния надпис "Дневникът е подправен". Това се разбра в началото на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Загадъчният случай с надписа „Дневникът е подправен“, който внезапно изникна на екраните на три машини за гласуване на вчерашните избори, е на път да се превърне в поредния повод за сблъсък между Централната избирателна комисия и частната фирма „Сиела Норма“.

 

Още по темата