Медия без
политическа реклама

Скакалците в парламента ще досъсипят демокрацията

Държавата очевидно трябва да се преоснове, нищо друго няма да помогне

28 Окт. 2022ПЕТЬО ЦЕКОВ
БГНЕС
Сега излиза, че скулпторът Вежди Рашидов е пръв между равни законотворци...

Винаги съм избягвал твърдения от типа "демокрацията е в опасност" и "няма по-глупави/крадливи/фалшиви... от родните политици", но сега очевидно от простотия нашите първи партийци ще съсипят като скакалци всичко, което се опитваме да направим от 33 г. Те вече го правят - с арогантността на кресливия простак, който се е докопал до власт. 

Изглежда дори и онези политици, които не виждат по-далеч от злободневните проблеми, т.е. от носа си, най-накрая са разбрали в каква страна живеем - в извънпарламентарна псевдодемокрация. Вижте видимото, което плува по реката - през последните две години повече време изпълнителната власт не се контролираше от депутатите, а миналата седмица се сформира парламент, в който самите народни представители прозряха, че копаят дъното с конституционното си невежество и с неспособността си да решат елементарен проблем като избора на председател. По-некомпетентен парламент трудно може да се възпроизведе.

 

При липсата на нормално правителство и читав парламент

 

като че ли съвсем естествено е да валят предложения за изнасяне на дебата извън сградата на НС - на улицата, при Росен Плевнелиев и Соломон Паси или при президента Румен Радев. 

Цялата тази ситуация накара Десислава Атанасова от ГЕРБ да прозре, че "отвън хората ни се смеят", а лидерът на БСП Корнелия Нинова да сподели с депутатите и народонаселението: "Не кофа, а бидон с масло изляхме в огъня на онези, които искат парламентарните партии и изобщо многопартийната система да спре да функционира, парламентарната демокрация да спре да функционира и да преминем към еднолично управление".

Получава се омагьосан кръг - който се върти наобратно на Джон Лок и Монтескьо -

 

властта изтича от ръцете на парламента

 

и става все по-невъзможно тя да се завърне при него. Вместо парламентът да излъчи Министерски съвет, тази работа я върши някой друг. Вместо НС да предизвика дебат за собствените си конституционни правомощия, то гледа на конституцията като на свещена крава, а всички разумни предложения, взети от европейски демокрации с традиции, обявява за "екзотични идеи". Например в хода на дебата около избора на председател на НС се чуха предложения за ротация на председателя или за това всяка партия да предложи кандидат от друга парламентарна група. Всъщност ротацията е широко използвана в Швейцария, а посочването на приемлив кандидат за президент от "врага" е практика в Гърция. Отхвърляйки мъдри практики в утвърдени демокрации като "екзотични идеи на ръба на Конституцията", единственото, което постигат "мъдрите" ни нефелници, е да дълбаят смисловото дъно до там, че да изберат Вежди Рашидов за председател, само щото той е... най-възрастен. Това да не е геронтокрация... По тази логика българското НС можеше да избере за свой председател най-младия, най-високия, най-бързия или тази, която има най-голяма гръдна обиколка.

 

По тази логика, за да построят път, избират най-дебелия

 

В НС те избраха "най-стария", защото така пишело в Конституцията, което, разбира се, не е вярно - в Конституцията най-възрастният води едно заседание - в знак на уважение и защото не бива да води повече. 

Така работеше българският парламент миналата седмица - все едно избираше член на съвета на старейшините в племето. Това, което постигна накрая, бе съвсем естествено - ръкопляска на човек, който не знае какво е балотаж. 

С всичко това доверието в НС се сурна още малко надолу, доближихме се с още една крачка до идеята, че тези хора за нищо не стават - така е било и така ще бъде - и е по-добре да дадем властта на улицата или на Бойко, или на Радев... В същото време служебното правителство започна да прави скоростни конкурси за директори на държавни компании като ДКК, ВМЗ, БДЖ и т.н. Т.е., докато тези, на които сме делегирали права да управляват, ръсят глупости от храма на демокрацията, онези, които никой не е избирал, започнаха да

 

кадруват на все по-широк периметър. Сякаш ще векуват

 

Като съберете всичко това, стигате до прозрението на Бастиа - "Държавата е измислица, в която всеки иска да живее за сметка на всички останали".

Но това не е всичко. Следващото дъно се нарича "коалиция на разума" - по Деси Атанасова. Забелязали ли сте, че колкото повече глупости се вършат, толкова повече за разум се говори?

За да ви говорят, че парламентаризмът се е завърнал, че демокрацията е спасена и тем подобни врели-некипели, те ще се опитат да съставят редовен кабинет. Широка коалиция да излъчи стабилно подкрепяно правителство, контролът на властите да бъде възстановен.

 

Това ще бъде най-голямата измама

 

На практика властта окончателно ще отиде извън парламента, там, където едни хора се разбират по кьошетата как да разделят най-справедливо баницата. Там ще бъде наредено правителство на съгласието примерно, там ще бъде определен премиер (може и Вежди Рашидов, ако не е зает). 

Защо се получава така? Защото, когато нещата не стават по естествен път, значи са изкуствени. Естествено е партии с близки идеи да правят коалиция. Не е естествено БСП да прави коалиция с ГЕРБ. Естествено е нова партия, бореща се за немедлено прекратяване на огъня и оръжейните доставки в Украйна, да се съюзи с други евроазиатци. Не е естествено да се съюзи с евроатлантици. 

Когато нещата се случват неестествено, очевидно единственото, което е важно, е властта. 

 

Нищо няма да се подреди в този пъзел,

 

докато политиците не се върнат в началото на 1990-те - там, където се намираше държавата, преди да я разкостят смислово. И да я преосноват държавата на твърди, демократични устои, преди съвсем да са забравили какво е парламентарна република. Да се върнат поне във времената, преди да се появи главен прокурор, който казва: "Не съм привърженик на разделението на властите".

Това няма как да стане, без да се пренапише Конституцията и да се върне властта на хората - единствените, които стоят над парламента. 

Ключови думи:

коалиция, парламент

Още по темата