Медия без
политическа реклама

Шишков: Помагаме на София да не загуби 40 млн. лв. за ремонти

АПИ прекрати търгове за над 2 млрд. лв. заради съмнения, че основни ремонти се представят като текущи

27 Окт. 2022
Спаси София

МРРБ ще помогне на Столична община да не загуби 40 млн. лв. евросредства и да приключи в срок ремонта на централната градска част. Това заяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков в поредица тв интервюта в последните два дни. 

Според Шишков проблемът с некачествения ремонт на жълтите павета в столицата се дължи на лошо проектиране. От вчера ДНСК е започнал проверка на цялостното развитие на процедурата по проекта.

"Прави впечатление, че към разрешителните за строеж от 2015 г. Столична община като инвеститор многократно е променяла вижданията си по проекта и е правила преработки по него. Това показва, че на практика Столична община не е имала ясна визия какво иска да ремонтира, как да го направи. За мен основният проблем е начинът, по който е направено възлагането и проектирането, променяни във времето", посочи Шишков.

Разрешителните за строеж за два от участъците са от 2015 г., като само за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълване към строителните работи. "Така строителят, каквото и да направи, единствено обира негатива, защото не съм видял общината да си признае, че има лош проект. В проекта има проблеми и колкото и пъти да се нареждат паветата, те ще изглеждат по този начин, затова трябва да има промени“, каза още арх. Шишков.

От Оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР) също са започнали анализ на този проект. Той се финансира от ОПРР с 41 млн. лева, а ремонтът трябва да приключи през март догодина. Заради повторния ремонт и огромното закъснение има опасност да не бъде спазен този срок и София да връща пари.

ПРЕКРАТЕНИ ТЪРГОВЕ ЗА НАД 2 МЛРД. ЛВ.

Министър Шишков съобщи също, че са прекратени обществените поръчки за поддръжка на републиканската пътна мрежа, възложени от предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“.

По думите на Шишков старото ръководство на АПИ се е опитало да запази страта практика да се сключват договори само текущи ремонти, а на практика да се прави основно строителство. Тази схема спестявала много от надзорните процедури.

„Сега ще стартираме нови поръчки – отделни за текущ, и отделни за основен ремонт. Така повече няма да има нарушения“, заяви министърът пред "Евронюз България".

Става дума за седемте търга на обща стойност над 2.3 млрд. лв., стартирани през септември от старото ръководство на АПИ. Веднага след това то бе уволнено от служебния регионален министър Иван Шишков, а търговете замразени. Тогава Шишкков обясни, че въпросните поръчки са стартирани без неговото знание. На 20 октомври обаче са окончателно прекратени с решение на новия председател на АПИ Иво Иванов.

Мотивите за прекратяването са еднакви за всички 7 района в страна. Агенцията посочва, че поръчките предполагат дейности по основен ремонт. 

В същото време министър Шишков увери, че е решен проблемът със зимното поддържане на републиканската пътна мрежа и почти за всички области вече има сключени договори с фирмите.

Още по темата