Медия без
политическа реклама

Повече медалисти от олимпиади ще получават стипендии

"Нараства иновативният потенциал на образователната система", коментира проф. Галин Цоков от Пловдивския университет

МОН
Днес в България работят над 20 хиляди иновативни учители

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от 2023 г. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на националния форум "Училищата с иновации за бъдещето", организиран от МОН. На него бяха наградени 36 иновативни учители от цялата страна, някои от които представиха успешните си практики.

В момента право на стипендии за даровити деца имат учениците, класирани индивидуално на първо, второ или трето място. При някои международни олимпиади обаче класирането се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето) и поради тази причина не всички медалисти могат да получат стипендии. Затова МОН ще предложи промени в наредбата за закрила на деца с изявени дарби, която да позволи всички ученици, спечелили златни, сребърни или бронзови отличия от международни олимпиади, да получават стипендии. 

"Ако през 2017 г. иновативните училища бяха 184, тази година те са вече 542 на брой. Това означава, че нараства иновативният потенциал на образователната система", коментира проф. Галин Цоков от Пловдивския университет. По думите му важни са не толкова конкретните иновации в дадено училище, а дали в него е създадена култура на иновации, на базата на която в бъдеще може да се реализират новости. А по отношение на въпросната култура, според него, в последните 4-5 г. у нас се забелязва сериозно развитие. "25-30% от училищата с иновативен статут вече работят по втори или трети иновативен проект", даде за пример той.

Проф. Цоков заяви, че в българските иновативни училища се прилагат почти всички водещи образователни методи - интегриран подход, проекто-базирано обучение, компетентностен подход, обърната класна стая и т.н. Най-често срещани са иновациите, свързани с дигитализацията, интердисциплинарните обучения, гражданското образование и др. Иновациите повишават качеството на обучение - 90% от учителите смятат така, показва проучване на проф. Цоков сред над 4600 учители и директори. Екипната работа, изграждането на позитивна среда, свободата и автономията са другите "бонуси", идващи заедно с иновациите в дадено училище.

А какво получават децата от иновациите? Научават се на "сътрудничество, лидерство, комуникация, целенасоченост", разбират по-лесно уроците, свикват да работят в екип, научават кои са силните им страни, развиват мисленето, креативността и творчеството си, разказаха ученици от СУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас, което е иновативно от 2018 г. 

"Училищните екипи трябва да разберат, че дигиталните технологии не са черешката на "тортата", те са необходимата платформа, над която трябва да се надгражда", коментира Александър Ангелов, ръководител на Центъра за творческо обучение по повод навлизащата в училищата STEM философия (интердисциплинарни уроци по наука, технологии, инженерни науки и математика). По думите му ключови елементи за STEM са освен технологиите и училищната среда и квалификацията на учителите и съдържанието, т.е. какво се прави в STEM кабинетите. За да е ефективна една иновация, тя трябва да обхване всички ученици в училището, коментира Таня Сребрева от "Коджакафалията".

 

Още по темата