Медия без
политическа реклама

Съдът оправда Кевин Спейси по делото за сексуално посегателство

21 Окт. 2022

Кевин Спейси беше оправдан по делото за сексуално посегателство, което неговият по-млад колега - актьорът Антъни Рап, заведе в съд в Ню Йорк. Рап твърдеше, че е станал жертва на сексуален тормоз, когато е бил на 14 години.

Носителят на две награди "Оскар" и звезда от сериала "Къща от карти" многократно отричаше обвиненията по време на няколкоседмичния процес в Голямата ябълка. Рап поиска да му бъде платено обезщетение от 40 милиона долара. 

След 80-минутна дискусия съдебните заседатели единодушно решиха, че Спейси е невинен и Рап не е успял да докаже сексуално посегателство от страна на прочутия актьор. Заключението им бе обявено от съдия Люис Каплан.

Искът бе свързан с предполагаема среща между двамата мъже през 1986 г.. Тогава тийнейджърът получава ласкави отзиви за ролята си в театралната пиеса "Скъпоценни синове", а Кевин Спейси е на 26 години и прави пробив на Бродуей с изпълнението си в "Дългият път на деня към нощта". Рап твърди, че по-възрастният актьор го е поканил на парти в апартамента си в Манхатън, където се опитал да го съблазни в спалнята, след като другите гости са си тръгнали. В интервюта и в съдебния иск той посочва, че пияният и олюляващ се Спейси го е понесъл на ръце, "както младоженец носи булка", след което го положил на леглото и се качил върху него. Рап твърди, че бързо се е измъкнал и си тръгнал, след което е мълчал за случилото се три десетилетия.

63-годишния Спейси призна пред съдебния състав, че е забавлявал Рап и неговия приятел Джон Бароуман една вечер през 1986 г., след като са го гледали на Бродуей. Актьорът обаче заяви, че ако е имал романтичен интерес, той е бил насочен към пълнолетния тогава Бароуман. В понеделник Кевин Спейси свидетелства, че никога не е бил насаме с Рап, и че твърдението му за случилото се в апартамента не е вярно, съобщава БТА. "Знаех, че няма да имам никакъв сексуален интерес към Антъни Рап или което и да е дете. Това знаех", каза Спейси.

С щастливия финал на това дело проблемите за Кевин Спейси не приключват. Той дължи 31 милиона долара обезщетение на продуцентите на "Къща от карти", след като неговото опозоряване през 2017 г. доведе до спирането на хитовия сериал по Netflix. Освен това във Великобритания бяха заведени още няколко дела за сексуални посегателства срещу него, извършвани по времето, когато е бил артистичен директор на лондонския театър "Олд Вик" в периода 2004-2015 г.

Още по темата