Медия без
политическа реклама

ГЕРБ предлага всички българи да плащат за такситата в София

Над 50% от данъка им да се поеме от централния бюджет, искат хората на Борисов в столицата

20 Окт. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Управляващите от ГЕРБ в София искат и през следващата година всички данъкоплатци в държавата, независимо къде живеят, да платят данъка на шофьорите на таксита в столицата. Мотивът за това скандално предложение е пандемията, въпреки че в града отдавна няма никакви ограничения, а компаниите вдигнаха драстично цените.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС предлагат облекчение за таксиметровите шофьори, съобщиха от Столичния общински съвет. Представителите на ГЕРБ Зафир Зарков и Християн Петров и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО ще внесат доклад, с който данъкът върху таксиметровия превоз през 2023 г. ще е в размер на 850 лв., от които само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет, който трябва да компенсира бюджета на общината. По същия начин управляващото мнозинство в София намали налога на такситата и през ковидните 2021 и 2022 г.

„Аргументът на съветниците е, че в условията на продължилата близо 2 години ковид обстановка в страната и съществуващото международно положение, прогнозите за икономическите последици върху различните браншове е в непрекъсната динамика, а оценката на икономическите ефекти е изключително сложна. Освен това се наблюдава и драстично нарастване на разходите при предоставянето на транспортни услуги с оглед драстично увеличените цени на горивата, ел. енергията, разходите за персонал. В предложението се отчита и спадът в потреблението на услуги, в това число туристически, транспортни и други, вследствие на здравната и икономическата криза“, се казва в мотивите на вносителите да разпределят таксиметровия данък в София върху всички българи.

Въпреки че на 1 януари 2022 г. таксиметровите услуги в София поскъпнаха сериозно, през септември компаниите от бранша поискаха ново повишение на минималната и максималната тарифа за километър пробег. Както е известно, съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят долната и горната граница на тарифите за таксиметров превоз на пътници. Отколешна стратегия на големите компании в София е да возят на минималните тарифи и периодично да искат СОС да ги повишава, вместо сами да вземат решението за поскъпването и съответно - неговите негативи.

Едното от исканията на таксиметровия бранш в столицата през септември бе най-ниската и най-високата цена за превоз да се вдигне с 15 на сто. По време на самото заседание на транспортната комисия друго таксиметрово сдружение предложи увеличението да е 20 на сто. В началото на 2022 г. тарифите на такситата се увеличиха с около 40 процента, като сега минималната дневна тарифа в София е 1,05 лв. на километър, а минималната нощна – 1,21 лева. Максималната през деня пък стана 1,78 лв., а през нощта– 2,19 лв. През зимата на 2021 г. пък бяха увеличени и първоначалните такси, на които фирмите в София возят. Освен ново увеличение на цените, съюз „Такси“ поиска още за поредна година Столична община да определи възможно най-ниската ставка на данъка за извършване на таксиметрова дейност през 2023 г. – 300 лв.

ГЕРБ обича да ухажва таксиметровите компании заради силата им за изнудване. Последно таксита блокираха София след спречкване на пътя, при което почина техен колега. Оказа се, че той е починал от инфаркт, а не от бой.

 

ПОЗИЦИЯ

Организацията "Активни потребители" публикува становище, озаглавено "Софийските таксита отново уговарят картел с общината". "Нормално ли е всички кисели млека или всички салами да са еднаква цена на пазара?", питат от неправителственото сдружение. "Ако беше така, много щяхме да се учудим и да настояваме КЗК да разследва за наличие на картелни практики. Подобна практика обаче съществува при таксиметровите услуги, но това не предизвиква безпокойство, защото този картел е законово уреден", се казва още в становището на "Активни потребители".

Следва текстът с известни съкращения:

Преди дни съюз „Такси" отново внесе предложение, с което иска Столичния общински съвет да увеличи размера на минималните таксиметрови тарифи за превоз в София. Това се случва по-малко от година след последното увеличение от 25 ноември 2021 и при положение, че масово превозвачите работят около минималните одобрени тарифи. Следователно пазарната равновесна цена за тази услуга е около или под минимално определената от СОС тарифа, което обезсмисля всякакви аргументи и призиви за увеличение. Обратното, ако масово компаниите използваха тарифи близки до максималните, това би бил ясен знак, че границите трябва да се актуализират в посока нагоре.

Логично възниква въпросът защо СОС определя такава минимална цена, каквато предложат от таксиметровия бранш? Ето няколко хипотези: защото общинските съветници не са учили икономикс и позволяват на таксиметровия бранш да ги манипулира, или защото не вярват в конкуренцията, или защото се страхуват от протестните способности на бранша, или защото обичат да търгуват с влияние, или защото мразят избирателите си? Изберете си отговор сами, но това няма особено значение. По-важното е, че ние като потребители не може просто да се примиряваме с погазването на фундаментални принципи на пазара, а именно свободното ценообразуване и ценова конкуренция и безмълвно приемаме да управленските своеволия на своите избраници.

Обръщаме се към общинските съветници в град София с простичък апел – оставете пазара на мира. Той ще регулира цените по-добре от вас. А потребителите - вашите избиратели в София няма да плащат картелна надбавка в цената. Ако искате да сте полезни на гражданите, просто гласувайте минимална цена от 0,25 лева. По този начин СОС няма да се превръща в изпълнител на искания за административно регулиране на цените на таксиметровите услуги, като се игнорират пазарните принципи и обективните възможности на потребителите да ползват и заплащат една услуга, която не би се променила като качество, а само като цена.

 

 

Още по темата