Quantcast

Медия без
политическа реклама

МС и Радев скоростно дават още 5 г. мандат на шефа на подслушването

Правителственото решение е взето от министрите неприсъствено

17 Окт. 2022
БГНЕС

Президентът Румен Радев и неговият служебен кабинет скоростно удължават мандата на шефа на агенцията за подслушване и следене. Те са задвижили процедурата много бързо, като дори решението на правителството е прието неприсъствено, а не на редоно заседание на Министерски съвет. Това се разбира от официално правителствено съобщение.

В него пише, че Министерският съвет предлага на президента да издаде указ, с който да преназначи Бисер Борисов като председател на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Предложението е назначаването да е от 23 октомври 2022 г. и да е за срок до 23 октомври 2027 г. Правителственото решение е прието неприсъствено.

Бисер Борисов пое поста председател на ДАТО през октомври м.г. Това пак бе извършено от служебен кабинет - тогава ръководен от Стефан Янев, и от президента Румен Радев. Борисов, който дотогава бе заместник на агенцията, смени уволнения шеф Цветан Китов. По онова време правителството обяви, че Китов  е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му". Така обаче и не беше посочено за какви конкретни действия става дума.

По онова време Радев и неговият кабинет смениха на практика и много скоростно всички шефове на специални служби. 

Ако през последните години някой беше казал, че ще има правителство, което да смени само за няколко седмици почти 100 на сто от ръководителите на служби в сектора за сигурност, всички щяха да му се изсмеят. Случи се без кой знае колко шумни спорове и скандали.

Сега не се посочва защо се бърза с преназначаването на Борисов и даването на цял 5 годишен мандат, като вероятното обяснение ще бъде, че той е доизкарвал мандат на Китов и сега трябва да му се даде нов. Очевидно е обаче, че президента Румен Радев си го харесва по някакви причини, защото той е единственият зам.шеф на служба, който остана от кадровата метла на държавния глава. При това независимо, че Борисов е бил заместник на тази структура цели 7 години, преди да смени Китов.

ДАТО се занимава с практическото прилагане на специалните разузнавателни средства, като прилага такива способи като подслушване, следене, филмиране. 

Според официалната биография, посочена на сайта на агенцията Бисер Борисов е магистър по „Международни отношения” и „Българска филология” от СУ „Св. Климент Охридски”.

През 1993 г. е назначен на работа в Национална служба „Сигурност” – МВР, където през 2006 г. става началник на Столичното управление „Сигурност”, а по-късно е преназначен в Държавна агенция „Национална сигурност” като директор на Териториална дирекция „Национална сигурност”.

От 2012 г. е служител по сигурността при Комисията за финансов надзор. През 2014 г. е назначен за зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции”.

Още по темата