Медия без
политическа реклама

Контрабандата на цигари хем е смачкана, хем се вихри в денонощен режим

Оказа се, че производството на нелегални цигари изобщо не е престъпление

Илияна Кирилова
Главният прокурор Сотир Цацаров и новият вътрешен министър Младен Маринов дадоха отчет часове след като депутатите гласуваха номинацията на вече бившия главен секретар на МВР.

Контрабандата на цигари, за която премиерът Бойко Борисов се хвали през ден, че е сведена до минимум, години наред се е вихрила в промишлени количества. Това стана ясно от изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия за борба с контрабандата. Нелегални цигари са се произвеждали в модерно оборудвани фабрики без страх от полиция, данъчни или митничари, а към организаторите на схемите е имало регулярни течове на информация за планираните срещу тях операции. Всичко това бе съобщено само ден след като Борисов се похвали, че контрабандата на цигари е паднала до 4.7% от общото потребление, което е най-ниското ниво за последните 10 години.

През последните месеци прокуратурата разби нелегални фабрики за цигари в Дупница, Тутракан, Горна Оряховица и Карнобат. За тях бяха повдигнати обвинения на алкохолния производител Миню Стайков и сина му Стайко, който се издирва, както и на друг известен бизнесмен - Евгени Станоев-Бирмата и синовете му, които също са в неизвестност. От изявленията на Цацаров и на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов обаче стана ясно, че организаторите на нелегалното производство изобщо не са се притеснявали от евентуална намеса от страна на държавата. Напротив, работили са в сгради на бивши стопанства или заводи, известни на всички, "внасяли" са работна ръка от Армения и Украйна, били са оборудвани с производствена и охранителна техника и са получавали информация за предстоящи акции.

"Фабриката в Карнобат е оборудвана с два огромни, модерни дизелови генератора, които подават постоянно трифазен ток. Гарантират непрекъснатата работа на фабриката. Външната консумация на еленергия е близо до минималната и по никакъв начин не може да бъде установено на базата на консумация, че в помещенията се осъществява промишлена производствена дейност", заяви главният прокурор. Той обясни, че са иззети машини от целия спектър на цигареното производство - за пълнене, опаковане, поставяне на целофан, сгъване на кутии. 

Фабриката в Тутракан е била в бивш консервен завод, а тази в Дупница - в някогашен военен имот на пътя към Боровец. "Незаконните фабрики са в помещения, които са прекалено видими, когато оперативните работници доближиха една от фабриките, установиха силен мирис, който всички минаващи оттам би следвало да установяват. Всички бяха оборудвани за денонощен режим. В Дупница самата фабрика се намира в бивши военни хангари на главния път за Самоков с една бариера, на която е поставена видеокамера, която следи и нощем заедно с много видими датчици. Което на нас ни дава основание да смятаме, че всичко е било прекалено спокойно", обясни Попов. Той допълни, че двама мъже, набирали работници за фабриките, са следени със СРС-та още преди две години. Когато тръгват към фабриката в Дупница обаче, двамата получават информация, че са следени, след което прекъсват своята дейност. Разработката срещу тях започва отново в началото на тази година. 

В момента прокуратурата обвинява организаторите на нелегалните фабрики в данъчни престъпления, а заловените на място - в държане на акцизни стоки без бандерол, обясни Цацаров. Той поиска от депутатите да променят Наказателния кодекс, защото изненадващо разкри, че в момента нелегалното производство на цигари не е криминализирано. Наказват се само държането и продажбата им. "В Карнобат при първото задържане на влекача с ремаркето в него е задържан шофьор. Обяснението на човека е: "Нямам отношение към производство, нито към държане, реших да открадна камиона, вие ме задържахте в този момент", даде пример той.

Според главния прокурор трябва да има тежко наказание за производство и да се въведе някакъв вид лицензионен или разрешителен режим за продажбата на стари и рециклирани машини за производство на цигари. На въпрос защо чак сега, след шест години, предлага подобна промяна, главният прокурор заяви: "Ние сме в състояние да даваме експертни идеи, те са налице. Ако има политическа воля, да ги направят. Ако не, продължаваме както досега. Давани са тези идеи, и в неформален вид са давани".

Голямото разминаване между данните за спада на контрабандата от 4.7% и откритото във фабриките огромно количество цигари той обясни с разлика в измерваните величини. "Това изследване (за контрабандата - б.р.) е на базата на пряка консумация. Само че това, което виждаме тук, не е предназначено в по-голямата си част за пряка консумация у нас. Това производство напуска границите на България. То не е мерило и величините са несравними", заяви той.

 

ЦИТАТ

"Истински сериозен промишлен капацитет. Възможност за преместване незабавно при опасност или производствена или икономическа необходимост. Пълна автономност на работата."

Сотир Цацаров за нелегалните фабрики за цигари