Медия без
политическа реклама

Фургоните за наводнените карловски села са негодни за живеене

Властите обещаха скоро да ги оборудват

06 Окт. 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
ЕПА БГНЕС
Фургоните са по-чисти от наводнените къщи, но и в тях не може да се живее заради липса на отопление и вода

Обещаните от държавата фургони за най-тежко пострадалите от наводненията карловски села са негодни за употреба - в тях няма мебели, отопление, както и вода и електрическо захранване. Това разказаха граждани пред двете частни национални телевизии.

Държавата ще предостави общо 33 фургона. Вчера бяха доставени първите пет фургона в Каравелово. Днес предстои поставянето на още 3. В Слатина се очаква също днес да пристигнат необходимите 6 фургона, които ще бъдат монтирани на обща площадка. След това ще бъдат изпратени и 17 временни жилища в Богдан.

Условията в тях обаче са повече от мизерни. Те разполагат с по три легла без матраци, два котлона, мивка и санитарен възел. Нямат обаче вода и електричество, както и никакво оборудване. Хората разказват, че на този етап в тях няма как да се живее.

Генка Сиркьова от Каравелово е една от жителите, които се очаква да живеят във фургон - заедно с майка й и свекърва ѝ. "Липсва кухненско обзавеждане и посуда. Няма и хладилник и фурна. Вече повече от месец няма вода във селото. Липсват дюшеци или матраци, гардероб или скрин за дрехи. Не е ясно кога фургонът ще има и ток. Притеснявам се, че конвекторите няма да отопляват достатъчно фургона, а ще се получи и конденз и ще има влага. Аз не мисля да настанявам близките си тук, докато не се вземат мерки фургонът да бъде напълно оборудван", сподели тя пред Нова телевизия. И допълни, че и двете къщи на нейните близки са с големи щети и не може да се живее в тях. "Преди няколко дни инженер Гостиловски, нает от община Карлово, се отнесе подигравателно, посъветва ме да си подпра къщата с дърво", разкри още жителката.

"Условията трябва да се подобрят. Струва ми се, че е студено", заяви Румен Христов, който трябва да настани 92-годишната си майка в един от фургоните. "Има два предоставени конвектора, но ще е много скъпо с тях. Обмислям външна изолация да сложа", каза той, добавяйки, че фургоните реално са полуоборудвани.

 

Обещания

Кметът на селото Славка Червенкова посочи, че е поела ангажимент да опише нуждите на хората във фургоните, за да водят нормален живот. "Дюшеците вече са в кметството и ще бъдат разнесени на хората. От днес започваме със захранването на фургоните с ток, ВиК Пловдив е поел ангажимент да захрани с вода. Ще разговаряме с кмета на общината и областния управител, за да решим проблема с отоплението им", подчерта тя. Относно състоянието на детската градина кметът уточни, че децата се извозват до Карлово, докато бъде извършен ремонт. Пред Би Ти Ви Червенкова посочи, че дори е имало семейства, които като са видели фургоните, са поискали и в техните домове да се поставят. Тя обясни, че ще се доставят хладилници, кухненски шкафове и конвектори. Работи се и по проблема с авария на тръбопровод.

"Токът и водата трябва да бъдат свързани от дружествата, които експлоатират ел. мрежата и ВиК инсталацията. Вчера идваха на оглед. Трябва да решават някакъв проблем", заяви по Нова Николай Цветков, зам.-кмет на община Карлово. "Ще положим всички усилия от общината да помогнем на хората за тези фургони", обеща той.

 

 

Още по темата