Медия без
политическа реклама

Кабинетът иска разрешение от Брюксел да купува горива на "Лукойл"

05 Окт. 2022
Илияна Кирилова

България ще иска от Европейската комиия разрешение да бъде изключение от забраната за възлагане и продължаване на договори за обществени поръчки  с руски фирми. Днес служебният кабинет одобри решение за искане на дерогация от приетия през април от ЕК регламент за ограничителни мерки спрямо Русия, съобщи правителствената пресслужба.

Служебният кабинет иска разрешение обществените поръчки за доставка на автомобилни горива от "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим" да продължат до края на 2024 г.

От доклад на МФ, публикуван преди месец, става ясно, че "Лукойл България" попада в обхвата на ограничителните мерки на ЕК. В същото време цялата бюджетна сфера имала действащи рамкови договори за доставка на гориво, в които "Лукойл" е изпълнител или доставчик на други търговци на гориво. Ако договорите бъдат прекратени заради еврорегламента, редица държавни служби ще останат без гориво, предупреждава МФ.

Например, в момента има действащо рамково споразумение на Централен орган за покупки, сключено на 22.03.2021 г. за доставка на автомобилни горива за органите на изпълнителната власт и техните администрации. Рамковото споразумение е със срок на действие до 22.03.2023 г. на обща стойност 90 млн. лева (без ДДС), като изпълнители по него са „ОМВ България“, „Петрол“, „ШЕЛ България“ и „Лукойл България“. По действащото рамково споразумение са сключени 76 договора от 58 администрации на обща стойност над 64 млн. лева без ДДС.

Има сключени договори за доставка на горива и от около 210 възложители за над 305 млн. лева без ДДС - общини и областни администрации, здравни и учебни заведения, Народното събрание, големи секторни възложители и други, като с най- голям обем - над 100 млн. лева, са доставките за Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Основен доставчик на гориво по всички тези договори е "Лукойл Нефтохим Бургас".

"При спазване на ограниченията на регламента, ключови за държавата служби няма да могат да възлагат поръчки за горива нито чрез централизираните рамкови споразумения, нито ако възлагат самостоятелно. Подобно развитие на ситуацията поставя под риск живота и здравето на българските граждани, както и сигурността на държавата и обществения ред. Това налага необходимостта от разрешаване на сключването на нови договори за обществени поръчки за доставка на горива, както и продължаване на изпълнението на действащите договори с такъв предмет до 31.12.2024 г., тъй като търговците, изпълняващи обществени поръчки, нямат интерес да внасят в страната горива за изпълнението на обществените поръчки, доколкото това би се отразило на крайната цена на горивата", се казва в мотивите за искане на дерогация.

Ключови думи:

дерогация, горива, ЛУКойл

Още по темата