Quantcast
Протестите в Иран обхванаха и университетите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Протестите в Иран обхванаха и университетите

403
 БГНЕС

Иранските сили за сигурност са стреляли по студенти в престижен университет в Техеран, след като протестите, провокирани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана за "неподходящо облекло" и загина в ареста, се разраснаха напук на предупрежденията за полицейско насилие.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изрази подкрепата си за силите за сигурност и обвини Съединените щати и Израел в оркестрирането на безредиците. ''Ако нямаше проблем със смъртта на младата жена, те щяха да използват друг претекст, за да предизвикат размирици и бунтове в този момент'', каза Хаменей.

В неделя полицията за борба с безредиците се е изправила срещу стотици студенти в престижния технологичен университет ''Шариф''. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и са стреляли по студентите. Много от протестиращите са били арестувани и отведени с полицейски коли или линейки.

''Жена, живот, свобода'', скандират протестиращите, както и ''студентите предпочитат смъртта пред унижението'', съобщи агенция Mehr, като добави, че министърът на науката на Иран Мохамад Али Золфигол е направил опит да говори пред студентите в опит да успокои ситуацията.

Смъртта на Махса Амини предизвика протест пред посолството на Иран у нас.

Представители на Кюрдската партия на Иран в България организираха протест пред посолството на ислямската рeпублика срещу трагичната смърт на 22-годишната Махса Амини от кюрдския град Сакез, която бе арестувана в Техеран за "неподходящо облекло" и загина в ареста от ръцете на нравствената полиция, пр

 

Ключови думи:

Иран, протести, Махса Амини

Още

Иран се разгневи на новите санкции на ЕС и Великобритания

24.01.2023

272
Иран отказа да признае завоеванията на Русия в Украйна

19.01.2023

3860
Национална стачка блокира Франция днес

19.01.2023

773