Медия без
политическа реклама

9 президенти от Източна Европа, но без българския, подкрепиха Украйна

В общо изявление те призоваха за повече помощ и членство на страната в НАТО

02 Окт. 2022Обновена

Девет президенти на страни от Централна и Източна Европа призовават за повече помощ за Украйна. В съвместно изявление държавните глави потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

Под документа са се подписали държавните глави на Румъния, Чехия, Полша, Северна Македония, Латвия, Литва, Естония, Словакия и Черна гора. Прави впечатление, че от този списък липсват представители на България и Унгария.

Изявлението е публикувано на сайта на литовския президент.  „Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Ние силно подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна", пише в него. 

 

Украйна подава молба за присъединяване към НАТО по ускорен начин, каза президентът Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурноост и отбрана. Де факто вече си проправихме път към НАТО", заяви той.

Ние настояваме Русия незабавно да се оттегли от всички окупирани територии и призоваваме всички съюзници значително да увеличат военната си помощ за Украйна, посочват още президентите на деветте държави. 

За изявлението съобщи в Туитър и румънския президент. 

Само преди два дни, Канада първа обяви, че подкрепя кандидатурата на Украйна за членство в НАТО. Това обяви канадският външен министър Мелани Жоли "Нашата позиция не се е променила. Вярваме в политиката на отворените врати на НАТО и винаги сме били за Украйна в НАТО", каза Джоли.

 

"Сега" припомня:

На срещата на върха в Брюксел през юни 2021 г. лидерите на НАТО потвърдиха решението, взето на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна ще стане член на Алианса с План за действие за членство (ПДЧ) като неразделна част от процеса и правото на Украйна да определи своя собствена бъдеща и външна политика, разбира се, без външна намеса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта тогава, че Русия няма да може да наложи вето за присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като няма да се върнем към ерата на сферите на интереси, когато големите държави решават какво да правят малките държави.

Само преди да дни, самата Украйна обяви, че подава молба за присъединяване към НАТО по ускорен начин. Президентът Зеленски обяви след заседанието на Съвета за национална сигурноост и отбрана: "Де факто вече си проправихме път към НАТО". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори най-общо, че "всяка демократична държава има право да кандидатства за членство в НАТО, но решението ще бъде взето с консенсус от всички 30 страни членки на Алианса".

 

 

Още по темата