Медия без
политическа реклама

МВР задържа общински съветник от Кърджали за купуване на гласове

13 души са арестувани в полицейска акция срещу престъпността в страната

29 Септ. 2022Обновена
стопкадър bTV

Общински съветник от Кърджали е задържан тази нощ при полицейска акция за купуване на гласове. Това става ясно от профила в социалните мрежи на кмета на общината Хасан Азис.

В публикацията се казва, че задържането на съветника е "пореден удар срещу демокрацията дни преди парламентарните избори и сме свидетели на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина". Кметът Хасан Азис обяви, че тази сутрин Общинският съвет на партията, чийто член е задържаният съветник, внася жалба срещу неправомерните, според съвета, действия. Не се уточнява коя е партията. Към момента няма официална информация от МВР по случая.

Според източници на "Сега" от МВР задържаният е общински съветник от ДПС, срещу когото има показания, дадени пред съдия, че предложил по 50 лв. на човек от семейството и близките на подалия жалбата, за да гласуват в полза на ДПС. Общинският съветник е задържан по Закона за МВР за 24 часа. Ако прокуратурата прецени, че има данни да му повдигне обвинение, може да удължи ареста до 72 часа.

Полицейска операция срещу престъпността и нарушаване на политическите права на гражданите се провежда в различни райони на страната. До момента са задържани 13 души, съобщи БНР. 

8 са задържаните в област Велико Търново. Образувани са 8 бързи производства - основно за притежание на наркотици. 

13 са сигналите за изборни престъпления района. Едно е  досъдебното производство, образувано за купуване на гласове, а две са за унищожаване на имущество на политическа партия.

Акцията продължава. Рано тази сутрин специализирана полицейска операция започна и в ромската махала на Благоевград.

Участват 30 служители на областната дирекция на полицията и жандармерия. По сигнал за купуване на гласове са претърсени няколко адреса.

Един мъж е задържан при полицейска акция в община Сунгурларе. Акцията е част от мащабната национална полицейска операция срещу престъпленията свързани с политическите права на гражданите. Извършеният арест е по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при търгове за дърводобив.

В област Враца също се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот.

Акцията, в която участва и жандармерията, започна от Бяла Слатина. Извършват се масирани проверки за нарушаване на избирателните права на гражданите.  В Бяла Слатина вече има образувано досъдебно производство за купуване на гласове. Разследването е срещу неизвестен извършител и е докладвано на прокуратурата.

Специализираната операция ще продължи до края на изборния ден в неделя.

 

След среднощна гонка четирима мигранти пострадаха в София

Четирима мигранти пострадаха при катастрофа миналата нощ в София, съобщиха от МВР. Инцидентът станал около 23:00 ч. в кв. “Модерно предградие”. Чужденците, обявили се като сирийци, били в такси. Автомобилът се блъснал в сграда, в която се извършват годишни технически прегледи. Шофьорът на таксито е избягал. Полицията го издирва.

Инцидентът е станал след като таксито с чужденците е отказало да спре на подаден сигнал за полицейска проверка. Наложило се е патрулката да го подгони из улиците на квартала. От бързото каране водачът на таксито не е успял да вземе един от завоите и така колата е катастрофирала.

Още по темата