Quantcast
Ултиматумът на "Левски" е тежка присъда за Михайлов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Ултиматумът на "Левски" е тежка присъда за Михайлов

Не само запалянковците, а вече и управата на "Левски" е открито срещу това ръководство на футболния съюз
8 221
 СПОРТАЛ
"Левски" разполага само с един глас на конгресите, но фенската маса на "сините", прибавена към тази на "ЦСКА-София", вече могат да създадат напрежение и проблеми за футболния съюз.

В паузата на футболното първенство заради мачовете на националния отбор излезе знаменателна новина. Тя произтече от решението на Дисциплинарната комисия към БФС, с което "Левски" бе наказан с едно домакинство без публика заради бомбичка, метната от "сини" фенове, която улучи физиотерапевта на "ЦСКА-София" Иван Христов по време на дербито между двата отбора. Като отзвук от "Левски" излязоха с декларация, в която обявиха, че няма да се съобразят с наказанието, и призоваха привържениците си да присъстват на следващото домакинство, в което всъщност трябва да бъде изтърпяна санкцията - срещу "Ботев" (Пд) на 8 октомври от XIII кръг на Първа лига.

Декларацията завършва с призив към феновете и ултиматум към президента на БФС Борислав Михайлов. "Каним нашите привърженици да напълнят стадиона на следващия мач с "Ботев" (Пловдив). Вие ги спрете, господин Михайлов! Или послушайте съвета ни и си вървете завинаги!", се казва в изявлението, което излиза от ръководството на клуба. И по-точно: "От мен, Наско Сираков и Станимир Стоилов" (думи на изп. директор на клуба Ивайло Ивков пред БНТ).

От "Левски" ще пуснат жалба срещу наказанието и е възможно то да бъде отменено от Апелативната комисия напълно или частично (да се затвори само една трибуна). Но може също така то да остане и да се създаде опасен прецедент - несъобразяване с наложената санкция и присъствие на публика на мача. При това положение би следвала глоба за "Левски" в размер на 2000 лв. (б. р. - доста по-малка сума от евентуалните приходи за клуба от билетите от мача) или евентуална по-тежка санкция (дори отнемане на точки).

По-важно от тези последствия обаче е друго - за пръв път ръководството на "Левски" си позволява подобен остър тон персонално срещу Борислав Михайлов. И това идва от родния му клуб, за който той изиграва 180 мача и печели три шампионски титли на България през 80-те години на ХХ век.

На влизане за последния изборен конгрес на БФС (на 12 октомври м. г.) собственикът на "Левски" Наско Сираков обяви, че ще даде гласа си за Михайлов.

"Може би съм малко старомоден, но не мога така да зачеркна 40-годишно приятелство. Едно е сигурно - Борислав Михайлов няма да загуби конгреса с глас на "Левски" срещу него", каза тогава Сираков. И веднага си навлече недоволството на "синята" публика, която от години открито недолюбва президента на футболния съюз.

Сега, след наказанието на Дисциплинарната комисия, феновете са още по-крайни, но и доволни, че ръководството вече е на тяхна страна. "Времената на примирението с гаврите свършиха. Изключително сме щастливи, че сега в "Левски" има хора, които да кажат СТИГА!", се казва в изявление на Националния клуб на привържениците.

Дори БФС да тушира някак напрежението около това решение, фактът е налице - не само запалянковците, а вече и управата на "Левски" е открито срещу това ръководство на футболния съюз и Михайлов. Ако към тази сметка се прибави и "ЦСКА-София", то се оказва, че вече два от трите най-силни клуба в момента са недоволни от БФС.

Да, на конгрес един клуб има право на един глас, но краските стават доста мрачни за Борислав Михайлов точно с тези два клуба. А в тази графа влизат ръководствата на още поне три клуба в Първа лига ("Пирин", "Берое" и "Ботев", Вр), както и феновете на почти всички отбори в дивизията. Което вече е твърде много.

Още

Шампионът на Италия записа исторически негативен рекорд

31.01.2023

189
Дани Алвеш изигра първия си мач в затвора

30.01.2023

457
Серхио Агуеро сензационно се завръща във футбола

28.01.2023

478