Медия без
политическа реклама

„Аутсайдер“ броди из призрачна гора

Театрална мистерия откри втория творчески сезон на Yalta Art Room

25 Септ. 2022ИРИНА ГИГОВА
Владимир Друмев
Дина Маркова и Владимир Ковачев в сцена от спектакъла.

Най-новото столично пространство за култура Yalta Art Room откри своя втори творчески сезон с премиера на театралната мистерия „Аутсайдер“ – проект, роден в колаборация между поливалентния актьор Боян Арсов и режисьорката Дина Маркова, негова състудентка от класа на проф. Снежина Танковска, випуск 2016-а, в НАТФИЗ. Двамата са създатели на театър „Зонг“ и в случая тя е автор на драматургичния текст и участничка в него, а той – режисьор и сценограф на спектакъла.

В „Аутсайдер“ млад мъж на име Виктор (Владимир Ковачев) броди в призрачна гора и отчаяно търси следи от изчезналата си преди 15 години сестра, за чиято смърт се обвинява. Трескаво търси и поне една цигара, докато стига до тайнствено психиатрично заведение с още по-тайнствена домакиня. В това странно място единствената цигара е останала от пациент, пребивавал там преди десетилетия. Клиниката се оказва като митичния хотел „Калифорния“: можеш да влезеш, но никога не можеш да си тръгнеш. (Не)случващото се в нея ще накара Виктор да осъзнае колко неусетно можеш да изгубиш себе си и колко трудно е да дешифрираш обърканите самоличности на другите. Дали той ще успее да открие онова, което търси, или ще остане завинаги затворен между стените на миналото?...

„Аутсайдер“ не е лесен текст (от екипа го определят като експериментален текст за театър), открехва множество вратички, а Дина Маркова, която е в ролята на Ема (собственик, главен и единствен лекар или…?), използва по много интересен начин гласа си, с чиито интонации води зрителя към логиката на случващото се. Актьорите Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев/Павел Емилов са мистериозните пациенти, които крият лицата си под "маски" от бинтове.

„Аутсайдер“ е спектакъл за човека в търсене на себе си и за процеса на освобождаване на личността от зададените й обществени модели на живеене и обвързаностите й със света, повдигат лекичко завесата създателите му. Техният „Зонг“ има за цел да утвърди духовно пространство за социално ангажиран театър с фокус върху важни за съвременния човек, общественозначими теми и проблеми.

След първия много успешен сезон, наситен с повече от 90 събития, 7 театрални премиери, 3 танцови пърформанса и над 20 различни заглавия от страната и чужбина, екипът зад независимото пространство Yalta Art Room, начело с актрисата Василена Винченцо Коломоец и режисьора Васил Дуев-Тайг, обещава още по-дързък афиш. Публиката ще се срещне с проекти на младите режисьори Боян Крачолов, Димитър Илиев, на хореографите Марион Дърова, Емилия Тончева и др., а сред заглавията, които ще се качат на сцената, освен новите авторски предложения на български творци, са „Леонс и Лена“ от Бюхнер и „Смердяков“ по „Братя Карамазови“ на Достоевски.