Quantcast
Втори опит: пращаме "В сърцето на машината" на "Оскарите" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Втори опит: пращаме "В сърцето на машината" на "Оскарите"

Вместо дисквалифицирания за твърде много английски реплики "Майка"
1 929

"В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев е новото българско предложение за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди "Оскар", съобщиха от НФЦ. Комисията с председател Мария Бакалова и членове Катерина Ламбринова, Христо Христозов, Свилен Димитров, Катя Тричкова, Кристина Грозева и Александър Станишев гласува отново, след като първоначалният им фаворит "Майка" на Зорница София бе отхвърлен заради прекалено много английска реч, несъответна с правилата за категорията.

„В сърцето на машината“ е български игрален драматичен трилър, награден със "Златна роза" на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и носител на наградата за най-добър филм на "София Филм Фест" през 2022 г. Във филма на Мартин Макариев, изграден като почти буквален цитат на американските затворнически трилъри ("Среднощен експрес", "Зад решетките", "Зеленият път"), участват Юлиан Вергов, Александър Сано, Стоян Дойчев, Христо Петков, Ивайло Христов, Владимир Зомбори, Христо Шопов и др.

"В сърцето на машината" се радваше на значителен зрителски интерес и е един от малкото български филми, спечелили над 1 милион лева от продажба на билети. Тази година това са направили само още няколко холивудски филма, до един продължения - "Миньоните 2", "Топ Гън: Маверик", "Джурасик свят: Господство", "Доктор Стрейндж 2", "Тор: Любов и гръмотевици". Той е достъпен и за българите в чужбина чрез платформата Neterra.

"В сърцето на машината" спечели голямата награда за българско кино "Златна роза" миналия септември изненадващо за критиците, които присъстваха на фестивала, но не и за публиката. Не е трудно да се прогнозира, че филмът на Мартин Макариев ще се превърне в големия български хит на 2022 г: така както "

"Майка" на Зорница София бе отхвърлен от Американската академия за филмови изкуства и науки, за което бе съобщено в писмо, изпратено до Националния филмов център. Причината е, че в категорията "международен филм" (бивша "чуждоезичен филм") изискването е над 50% от диалога да бъде на език, различен от английския.

Българският претендент за "Оскар" "Майка" е отхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Това написа във Фейсбук режисьорката Зорница София Попганчева. Новината й е била съобщена по-рано днес от директора на Националния филмов център Петър Тодоров, след като в НФЦ вчера е получено писм

 

Още

Андреа Райзбъро запази номинацията "Оскар" въпреки обвиненията в лобизъм

01.02.2023

59
Рекордьори, новаци, магарета, азиатци... и никакви жени

27.01.2023

866
7 претенденти за "Оскар" гледаме на "София филм фест"

26.01.2023

422