Медия без
политическа реклама

МВнР: България няма да признае "референдумите" в Украйна

Необходима е категорична и последователна подкрепа за Киев, смятат българските дипломати

23 Септ. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
В окупирания Донецк вече се подготвят за допитването.

От българското външно министерство категорично заклеймиха желанието на Москва да организира „референдуми“ в окупираните украински територии, за да обоснове тяхното анексиране. Позицията на МВнР, изразена на брифинг днес, беше, че това е пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, който ще изостри конфликта още повече. „В международен план те няма да бъдат признати. Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признатите граници“, смятат в българската дипломатическа служба.

Оценката на ведомството е, че последните новини от Москва – мобилизацията, заплахите за употреба на ядрено оръжие и т.нар. „референдуми“ - говорят за ескалация на всички опасения на българската държава по отношение на конфликта. „Тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, заявяват от МВнР.

По въпроса за това какво ще прави служебното правителство, ако у нас започнат да пристигат руснаци, бягащи от военната мобилизация, от външно бяха по-неясни – тепърва ще се изработва подход на действие, основан на българското и международното право. Засега нямало информация за руски граждани, търсещи закрила в България. Няма случаи за момента и на български граждани, пребиваващи в Русия, които желаят да се върнат у нас, но ако има такива, те ще бъдат приети.

 

ПРОТИВОРЕЧИЯ

От руската секция на BBC изложиха основните проблеми, свързани с опитите на Москва да анексира украински територии чрез допитвания до местното население:

🔻"Референдумите" противоречат както на руското, така и на украинското законодателство. Според руския референдум може да се организира най-малко четири месеца предварително, а според украинския въпросът за промяна на територията на страната може да се реши само на общоукраински референдум.

🔻Руските власти не контролират напълно територията на нито един регион, който възнамеряват да анексират. След украинското контранастъпление Въоръжените сили на Украйна навлязоха в Луганска област, в Донецк руската армия не успя да превземе дори една трета от нея. В Запорожие руските войски не контролират повече от половината област и самата столица Запорожие. В Херсонска област Въоръжените сили на Украйна не атакуват толкова активно, но също не може да се говори за пълен руски контрол над региона.

🔻Ще може да се участва в "референдуми" по руски или украински документи, съобщиха окупационните власти на четирите окупирани региона. Но жителите на непризнатата ДНР, например, няма да могат да гласуват в непризнатата ЛНР.

🔻Окупационните власти на тези четири региона настояват, че „референдумите“ ще бъдат прозрачни и легитимни. За целта дори извикаха чуждестранни наблюдатели, но от кои държави и дали ще присъстват още не е ясно.

🔻 ЦИК на Русия също ще помогне с организирането на "референдуми". Как това е възможно на територията на друга държава също е отворен въпрос от гледна точка на законодателството.

 

НАЧАЛО

Днес започват "референдумите", чрез които Русия планира да анексира около 15% от украинската територия. Такива са насрочени в четири области - в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими точно преди инвазията, и инсталираните от Русия администрации в Херсонска и Запорожка области. Путин изрично подкрепи допитванията, след като контролираните от Русия региони се наредиха на опашка, за да поискат бързо гласуване за присъединяване към Русия.

Референдумите, които Западът и Украйна определят като измама, ще приключат във вторник, като резултатите се очакват скоро след това.

"Кремъл организира фалшиви референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна", каза президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той допълни, че Украйна има същите права като всяка суверенна нация и "ние ще бъдем солидарни с Украйна". Байдън посочи още, че войната е част от глобалното състезание между демокрацията и автокрацията.

Украйна, чиито постсъветски граници Русия призна съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г., казва, че никога няма да приеме руския контрол над която и да е нейна територия и ще се бие, докато не изгони и последния руски войник.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че "от следващата седмица Русия ще счита тези украински територии за част от Русия и те ще твърдят, че всички украински опити да си върнат собствената си суверенна територия като "нахлуване в Русия".

 

"СВОИ ТЕРИТОРИИ"

Москва обяви, че при положително решение на референдумите, по отношение на тези територии ще започне да действа руската конституция. Русия ще разглежда опитите на Украйна да си върне Донбас и други територии като атака към собствената си земя, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

Марионетните окупационни власти в Донбас, Запорожието и Херсонска област обявиха почти едновременно, че от 23 до 27 септември ще организират референдуми за присъединяване на тези украински територии към Русия, предадоха световните агенции.

Ключови думи:

Русия, Украйна, референдум

Още по темата