Медия без
политическа реклама

Федералният резерв на САЩ вдигна още повече лихвения процент

21 Септ. 2022
ЕПА:БГНЕС

Федералният резерв на САЩ повиши днес референтната си лихва с още 0,75 процентни пункта и намекна, че ще продължи да вдига показателя доста над равнището, достигнато до момента. 

В борбата за понижаване на инфлацията, която се движи близо до най-високото си ниво от началото на 80-те години на ХХ век, централната банка на Щатите увеличи лихвата си до диапазона 3,0-3,25%, което е най-високото равнище от началото на 2008 г.

Показателят се увеличава с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, като последният бе през юни.

Американският Федерален резерв засили стремежа си да укроти високата инфлация като повиши основния лихвен процент с три четвърти от пункта – най-голямото увеличение от близо 3 десетилетия.

Повишенията, които започнаха през март от близо нулево равнище, бележат най-агресивното затягане на паричната политика Федералния резерв, откакто регулаторът започна да използва лихвата по овърнайт кредитите като основно средство за намеса през 1990 г.

Ситуацията може да се съпостави единствено с пoложението от 1994 година, когато резервът увеличи основната лихва с общо 2,25 процентни пункта. 

Новите очаквания са показателят да достигне 4,40 % до края на тази година, след което да скочи до 4,60 на сто през 2023 г. в борбата с инфлацията.

Същевременно тримесечните икономически прогнози на Федералния резерв сочат, че икономиката на САЩ ще се забави до минимален растеж, като в края на годината темпът може да е едва 0,2% и да се ускори до 1,2% догодина, което е доста под потенциала на най-голямата световна икономика.

За безработицата се прогнозира да нарасне до 3,8% през 2022 г. и до 4,4% през 2023-а. За инфлацията се очаква бавно завръщане към целевото ниво от 2% през 2025 г, но онижения на лихвите не се предвиждат до 2024 г. 

Още по темата