Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва кой каза, че от "Възраждане" са ваксинирани

МВР за втори път извика на разпит журналистката Мария Цънцарова

16 Септ. 2022
bTV
Мария Цънцарова

Журналистиката от bTV Мария Цънцарова за втори път е извикана на разпит от МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация, съобщи Асоциацията на европейските журналисти в България. Причината е разследването ѝ от началото на годината, което показа, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани.

"АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”, отбелязва асоциацията.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването. АЕЖ е депозирала становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не е получила отговор.

Практиката на ЕСПЧ (делото Гудуин срещу Обединеното кралство) категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”

На следващо място съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския Парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на „пазител“ в демократичните общества.”

АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над Мария Цънцарова, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита. 

Половината депутати от парламентарната група на “Възраждане” се канят да протестират срещу зелените сертификати, въпреки че притежават такива, показва разследване на bTV. На последните избори партията получи 130 хил гласа и вкара в НС 13 депутати, като по време на кампанията и сега води отчетлива кампания срещу прилагането на зелените сертификати, а ваксините срещу ковид нарича “експериментална течност”. Секретарят на партията Николай Дренчев директно заявява пред медиата, че не би препоръчал на никого да се ваксинира, и добавя: “както казва доц. Мангъров – докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам”. Оказва се обаче, че Дренчев е ваксиниран на 19 август с еднодозовата ваксина на “Янсен”. Преди да бъде разкрит, Дренчев дори определя ваксините като “чудовищен социално-икономически експеримент”.  Депутатът Иво Русчев също е ваксиниран - преди осем месеца Стоян Таслаков също признава, че е ваксиниран. Направил това под “натиска” на семейството - за да предпази 94-годишния си дядо. В групата има още един ваксиниран - Даниел Петров. Той също се ваксинирал с “Янсен” И четиримата ваксинирани депутати твърдят, че имат зелен сертификат, но не го използват. Освен тях в групата има двама преболедували депутати и един, който в момента е под карантина. Всички те също би трябвало да имат зелени сертификати. ПРОТЕСТ Депутатът от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов обяви пред Нова телевизия, че няма да покаже зеления си сертификат за достъп до Народното събрание въпреки взетото решение такъв да се изисксва. Решението за представяне на сертификати влиза в сила на 24 януари, но не се приема както от депутатите от "Възржаждане", така и от участващата в управленската коалиция "Има такъв народ".  "Искам да видя как и от кого ще бъда спрян. Разглеждането на темата за зеления сертификат за парламента не беше свързано със законността. Според правилника на НС всеки депутат трябва да присъства на заседанията и никой не може да го ограничи", заяви Чорбанов. Той за пореден път изложи позицията на ИТН, че сертификатите не са адекватна мярка за ограничаване на разпространението на вируса. "Ваксинираните боледуват изключително масово, хора със сертификати могат да заразяват други хора. Ние сме против зеления сертификат за когото и да е било, не смятаме, че е ефикасен", обясни Чорбанов. Той допълни, че работодателите са длъжни да осигурят безплатно тестване, ако въвеждат такова изискване за достъп до работното място. Не вирусът, а здравната система е причината за високата смъртност, счита Чорбанов.  

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?