Медия без
политическа реклама

Магистрала на книга стана национален обект

Поредните обещания заливат пътя Русе-Велико Търново, донесъл много жертви

БГНЕС

Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде обявена за национален обект. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след правителственото заседание. Обявяването на магистралата за национален обект щяло улесни процедурите за одобряване на подробния устройствен план (ПУП) на трасето, ще доведе до по-бързи процедури за отчуждаване и ще увеличи възможностите за инвестиции.

„Може да кажем, че с това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в проектирането и строителството на пътищата, и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане“, каза с апломб служебният регионален министър.

Вече са готови ПУП и идейният проект за автомагистралата от Русе до Бяла и обхода на Бяла - два от трите бъдещи участъка на автомагистралата. През следващата седмица ще бъде свикан Национален експертен съвет по устройство на територията, който да разгледа и одобри ПУП. След като това стане, ще може да започне процедурата за отчуждаване и изграждането.

Също като предшествениците си и Шишков заяви как амбицията била такава и няма да се спрем дотук с планирането. То само с планиране да ставаха работите социализмът щеше да е победил в целия свят. По онова време имаше един виц, че няма план, който да не е, така да се каже, издънен. Последната дума в тази шета, разбира се, е друга и не е за писане, защото има специфична миризма.

Според служебният министър обявяването на един проект за национален обект щяло да улесни разните му там процедури. Значи щом не е в тази графа държавните чиновници могат по-спокойно да си чоплят носовете и да не се натягат много, спазвайки максимата, че работата не заек да избяга.

Вече повече от 7 години от март 2015 г. само се говори за тая магистрала между Русе и Велико Търново и нещата пак стигат не по-далече от кривата круша. През август същата година тогавашният строителен министър Лиляна Павлова заяви в медиите, че ще строим “Хемус” и още 4 магистрали и без пари от ЕС. През май следващата година признава: „Няма конкретни срокове за начало на строителството на магистралата Русе - Велико Търново“. През ноември 2017 г. тогавашният шеф на АПИ прогнозира, че аутобанът може дa e готов дo 2021 - 2022 г и срокът бил напълно изпълним. По време на един от кабинетите на ГЕРБ се заговори за изграждане на аутобан между Капитан Андреево и Русе, който да поеме големия международен трафик. Идеята беше проектът да бъде реализиран на концесия с инвестиции от Катар. Тя обаче също последва съдбата на много други подобни свързани с преминаването през Балкана, като тунелите при Петрохан и Троян-Кърнаре. С неговия бърз крах угасна и поредната надежда и за бързо изграждане на магистрала между Русе и Велико - Търново. Да не забравяме, че това размотаване в годините носи много жертви по сегашното натоварено шосе, особено в отсечката между най-големия ни крайдунавски град и Бяла.

Според идеите на АПИ и строителното министерство автомагистралата ще започва при град Мартен в близост до Русе и евентуален бъдещ „Дунав мост 3“, и ще свършва при Дебелец, южно от Велико Търново. В случая има пак голяма доза предположения. Този път те са свързани с поредния нов мост на Дунава. Дали той ще бъде изграден заедно с аутобана не се знае. По-вероятно е да не стане. Може пък да се повтори случката с моста при Видин, който бе готов, а шосето към него тепърва се строи и то пак от години. Да припомним, че до края на 2020 г. плановете на ГЕРБ от 12 годишното им властване бяха скоростният път Видин-Ботевград да е готов.

Още по темата