Quantcast
"Галъп": ИТН и "Български възход" също може да са в парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Галъп": ИТН и "Български възход" също може да са в парламента

ДПС и "Възраждане" са с равен резултат, сочи проучването
5 181
 БНР

Осем политически партии имат шанс за места в следващото Народно събрание, показа социологическо проучване на агенция  "Галъп интернешънъл болкан", поръчано от БНР. То е проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

На бариерата за влизане в парламента са "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Български възход" на Стефан Янев, за които биха гласували съотвено 4,3% и 4,2%. "Електоратът при Слави Трифонов е много по избухлив. Тоест се повишава с избирателната активност", обясни социологът Първан Симеонов пред БНР. Партията на Янев пък разчита най-вече на традиционни избиратели в това политическо пространство. 

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат. "Сериозна битка може да има за всички места, не е свършила и битката за първото място", коментира Симеонов

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%. Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас или диапазон от около 2.6 милиона души, сочи проучването

Още

ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

5115
Премиерът за машините: Не са флашка, разнасяна напред-назад

29.11.2022

732
БСП предложи всички партии да участват в минирането на бюджета

29.11.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1589