Медия без
политическа реклама

Задава се сериозно поскъпване на заемите

ЕЦБ повиши основните лихви с рекордни 0.75 процентни пункта

08 Септ. 2022
Илияна Кирилова

Задава се сериозно поскъпване на банковите заеми. Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши днес основните си лихви с 0.75 процентни пункта. 

Ръстът е по-висок от първоначално очакваните 0.5 пункта и заедно с увеличението през юли може да отприщи серия от вдигане на лихвите в еврозоната, прогнозираха анализатори. Това се отнася и за България, чийто лев е вързан с единната европейска валута.

В опит да овладее инфлацията като охлади кредитния пазар ЕЦБ увеличи основните си лихви с 0.5 пр. п. през юли - за първи път от 11 години. Това обаче се оказа недостатъчно - опасенията, че инфлацията в еврозоната ще надхвърли 10% през следващите месеци остават.

Сега ЕЦБ действа по-смело. Базисната лихва по депозитите от нула процеста се вдига до 0,75% - най-високото ниво от 2011 г. насам. Основната лихва за рефинансиране ще се увеличи от 0,5 на сто на 1,25 процента. Лихвеният процент по овърнайт заемите за банки ще се повиши от 0,75 процента на 1,5 на сто.

Това означава, че финансирането за търговските банки ще стане още по-скъпо, заради което и те ще прибегнат до всигане на лихвите по кредитите.

В резултат на юлското решение на ЕЦБ за вдигане на лихвите някои банки у нас вече прибегнаха до повишение на лихви по депозитите и премахване на такси за съхранение на големи суми. Все още няма видим резултат върху лихвите по жилищните кредити, но при потребителските данните за юли показват леко покачване на лихвите.

От Франкфурт отбелязват, че високите цени на енергията и храните продължават да бъдат водещ фактор за покачващата се инфлация, което се отразява и на останалите сектори. Проблемите с веригите на доставки продължават да тежат на икономиката.

Новите прогнози на банката са, че тази година инфлацията в еврозоната ще се задържи на 8,1 на сто, догодина ще се забави до 5,5 на сто, а през 2024 г. - до 2.3%.

Покачването идва въпреки нарастващите страхове, че еврозоната ще изпадне в рецесия през следващите месеци, посочват анализатори.

Икономическият растеж ще бъде нисък, като през настоящата година той ще бъде 3,1%, но догодина се очаква едва 0,9 на сто ръст. 2024-та икономиката на еврозоната ще отбележи растеж от 1,9 на сто, сочат последните прогнози на Франкфурт.

Ключови думи:

лихви, ЕЦБ, кредити

Още по темата