Медия без
политическа реклама

Предстои нов пик на зараза с COVID-19

Той ще бъде по-нисък, но по-продължителен, прогнозира проф. Радка Аргирова

08 Септ. 2022
БГНЕС
Проф. Радка Аргирова

В началото на есента предстои нов пик в броя на заразените с COVID-19. Това прогнозира епидемиологът проф. Радка Аргирова, като според нея се очаква нивото на заболеваемост да е високо през целия октомври.

"Този пик няма да бъде висок, няма да бъде страшен. Той ще бъде по-нисък, по-малък, но ще бъде по-продължителен като време", посочи тя.

Проф. Аргирова отбеляза, че няма данни да има съвсем нов вариант на коронавируса, поне засега.

"Този период обаче съвпада и с началото на грипния сезон, затова ще трябва да се направи обща ваксинационна кампания - както за субвариантите на "Омикрон", така и за грипната ваксина. Ще трябва да възстановим една голяма част от ваксинационните центрове, които в момента са закрити, не само у нас. Трябва да обърнем особено специално внимание на децата", смята експертът.

По думите ѝ, новите ваксини срещу подвариантите на вируса са направени така, че да стимулират вече съществуващ имунитет.

"Трябва да имаме предишен имунитет от ваксина, може да имаме една бустерна доза или две, може да имаме и само пълния курс на ваксинация", обясни проф. Аргирова пред Нова телевизия.

Тя посочи, че трябва да са минали поне три месеца от последния бустер, за да може да се постави новата ваксина. Според нея първите количества от ваксините срещу "Омикрон" се очакват в България в края на септември.

 

СТАТИСТИКА

През последното денонощие в страната са установени 747 нови случая на зараза с коронавирус, сочат данните от Единния информационен портал Coronavirus.bg. Обработени са общо 6495 теста (606 PCR и 5889 бързи антигенни), което означава, че делът на положителните проби е 11,5%.

За болнично лечение са настанени 703 души, от които 39 пациенти са в интензивни отделения. Смъртните случаи през изминалите 24 часа са 11, като всички те са били неваксинирани срещу COVID-19.

В сряда са поставени 1091 дози от препаратите срещу вируса, с което общият брой на започналите ваксинационен курс в България достигна 4 527 960 души. Завършили са го по-малко от половината от тях - 2 069 979. Сред тях има и 870 633 души с подсилваща доза, включително 65 588 с втори бустер.