Quantcast
Още месец пред "Хемус" ще липсва асансьор за майки и хора с увреждания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Още месец пред "Хемус" ще липсва асансьор за майки и хора с увреждания

От "Метрополитен" се оправдават, че полицията дълго не ги пускала до съоръжението, повредено в катастрофата на 5 юли
1 016
Катастрофата на бул. "Черни връх" стана вечерта на 5 юли т.г.

Унищоженият асансьор в катастрофата на столичния булевард „Черни връх“ преди два месеца още не е подменен и това създава големи затруднения на майки с детски колички и на хора с двигателни проблеми. Инцидентът, причинен от Георги Семерджиев, при който загинаха две млади жени, стана вечерта на 5 юли т.г. И през август, и през септември в контактния център на Столична община са постъпили запитвания кога новото съоръжение най-после ще бъде монтирано. Гражданите обръщат внимание, че подлезът с неработещия асансьор е единственият безопасен маршрут към близкия Южен парк, в който много майки водят децата си. През този подлез минава и най-сигурното трасе за преминаване на булеварда до другата страна на „Лозенец“.

От общинската фирма „Метрополитен“ отговарят, че всички дейности по смяната на асансьора и пускането на новия в експлоатация трябва да приключат до края на септември. „Уведомяваме Ви, че „Метрополитен“ не беше допускан до повредения асансьор предвид извършваните следствени действия, като на 26 юли бе извършен демонтаж на визирания асансьор и на негово място ще бъде монтиран нов...Времето за отстраняване на проблемите на съоръжението е по-дълго поради това, че доставката на новия асансьор става от завода-производител, който е в чужбина“, се казва в отговора. Въпреки обясненията обаче неизправностите с подемните съоръжения в софийското метро са често срещано явление. И в момента асансьори и ексалатори трайно не работят на няколко станции в града.  

Катастрофата, при която употребилият наркотици Семерджиев причини смърт, предизвика силен обществен отзвук. И след инцидента обаче камерите продължиха да засичат автомобили, които се движат по бул. „Черни връх“ с над 100 км. в час при ограничение до 50 км. Към настоящия момент обвиняемият Георги Семерджиев се намира в ареста. Срещу него се повдигнати 5 обвинения - за тежкия инцидент с две жертви, управление на автомобил след употреба на наркотици, за фалшиви регистрационни номера и фалшива шофьорска книжка, както и за притежание на наркотици, намерени в жабката на колата. Пред съда Семерджиев се защити, че няма общо с автомобила и че в деня на катастрофата е бил отвлечен.

Още

От утре месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

31.01.2023

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

7490
Общината се загрижи за дърветата в двора на "Синия лъв"

30.01.2023

1943
В градината на ресторант „Синия лъв“ ще се строи офис сграда

11.11.2021

9636