Медия без
политическа реклама

Военният завод в Казанлък наема 1000 нови работници

05 Септ. 2022
БГНЕС

Нови 1000 работни места се очаква да бъдат разкрити в оръжейния завод "Арсенал" АД в Казанлък. Това съобщи директорът на Агенция "Бюро по труда“ Стара Загора Любен Георгиев.

Представители на агенцията и ръководството на завода вече са провели среща, на която е подадена заявка за  назначаване на нови работници.

Търсят се предимно жени в трудоспособна възраст за заводите в Казанлък и Мъглиж. Средната месечна заплата е около 1800 лева, а са въведени и допълнителни бонуси на три и шест месеца, посочи Георгиев.

В момента в завода работят около 6500 души, а плановете са броят им да достигне до 8000.

През май тази година от оръжейния завод в Казанлък вече обявиха 300 нови свободни работни места.  Тогава се търсеха специалисти с висше техническо и химическо образование или със средно специално - сред тях металурзи, конструктори, технолози, инженер химични процеси, инженер ВиК, енергетик, фрезисти, окачествители, машинни оператори, настройчици.

В началото на ковид-пандемията през 2020 г. заводът освободи близо 2000 работници. Тогава ръководството обясни съкращенията с „изключително трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци“. Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея значителни инвестиции в здравеопазването се изместил фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството и то отбеляза спад на поръчките. Проблеми имаше и с трансграничните транспортни коридори, заради които се бавеха доставките.

От началото на тази година обаче целият военно-производствен комплекс у нас отчита ръст на търсенето на военна продукция.

Още по темата