Quantcast
Здравното министерство саботира електронните рецепти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Здравното министерство саботира електронните рецепти

Мотивът отново са "допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер" за някои лекари
1 667
 Илияна Кирилова
Разнасянето на хартиени рецепти продължава

За пореден път здравните власти се опитват да саботират премахването на хартиените рецепти и въвеждането изцяло на електронните им варианти. След министър Стойчо Кацаров, който удължи живота на хартиените рецепти м.г., сега това се опитва да направи новият служебен министър проф. Асен Меджидиев. 

Днес от ведомството му съобщиха, че предлагат за обсъждане промяна в наредба  4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти - "приета единодушно от Ръководството на МЗ", която да даде възможност от 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват или електронно, или на хартиен носител.

Само преди месец в "Държавен вестник" излязоха промени във въпросната наредба, подготвени от бившия министър проф. Асена Сербезова, според които след 1 ноември 2022 г. трябва да се премине към изцяло електронно предписание. Предвидени бяха само някои изключения, в които лекарствени продукти могат да се изписват на хартиен носител - за лекарства, съдържащи наркотични вещества, такива, заплащани от държавния бюджет за лечение на заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, когато лекарят се намира извън лечебното заведение и др.

Както изглежда обаче, и този срок ще бъде отменен. "Ако предложените промени бъдат приети, лекарствените продукти ще могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар", казват от министерството.

 

Мотиви

От МЗ за пореден път посочват като мотив за предложената промяна "десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение". "В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване", изтъкват още от МЗ и добавят, че целта е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

За въвеждането на е-рецепти обаче се говори от години, а лекарите получиха достатъчно време да се подготвят за преминаването към тях, вкл. да внедрят нужния софтуер. Подобни несъстоятелни аргументи са само поредните оправдания електронното здравеопазване така и да не се случи, изтъкват фармацевти. Предишният преходен период за въвеждане на е-рецептите бе 31 май 2021 г., т.е. още оттогава медицинските специалисти трябваше да започнат да се подготвят, припомнят те.

 

От 1 ноември месец предписването на антибиотици трябва да става само с електронна рецепта. Това предвиждат промени в наредбата №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в "Държавен вестник" на 2 август т.г. Това са единствената група медикаменти, които ня

 

Още

МЗ съобщи за извънредна доставка на важни липсващи лекарства

30.12.2022

575
Провалът с медицинските хеликоптери е чиста некадърност

15.12.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

4134
Като не успя да купи медицински хеликоптер, държавата ще наема

01.12.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

684