Медия без
политическа реклама

Фестивалът „Реките на София“ тръгва по вода

Арт проектът с две престижни международни награди показва как „каналите“ могат да се превърнат в паркове и активни обществени пространства

02 Септ. 2022
Столична община
Фестивалът преобразява "Лъвов мост" и коритото на Владайската река.

С леки промени поради дъжда започва днес третото издание на арт фестивала „Реките на София“, който ще премине под знака на две международни отличия – проектът стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия „Нов европейски Баухаус“, спечели и приза за европейско културно наследство „Европа Ностра“ – най-престижното отличие в тази сфера на Стария континент.

„Както всяка година ни върви по вода за откриването. Независимо от това, почваме с пълна сила“, обещаха организаторите от група „Колективът“.

Церемонията за откриването на фестивала е днес в 18.00 ч. в Launchee в ЦУМ. Входът е свободен, но капацитетът на залата е до 50 души публика. Румънският архитект Ойген Вайда, член на журито на наградите „Европа Ностра“, ще връчи на организаторите от „Колективът“ знак за Европейско културно наследство. Вайда получава световна известност заради работата си по съхраняване на паметници на културата в селски райони в Румъния. Той има опит в това как пренебрегнати места, където промяната изглежда трудна, могат да се съживят и хората да се върнат към тях – както е и с реките на София.

От 19.00 ч. са предвидени танци на пл. „Лъвов мост“ с Doner Muzik. „Такова нещо тук не е било, заповядайте да видите и усетите. Място има за всички. Продължаваме до късно“, заявяват организаторите в страницата на събитието във Фейсбук. И уточняват, че днес няма да се слиза в коритото на Владайската река – поради актуалната метеорологична обстановка проявата остава на нивото на площада. Но в събота и неделя, за когато синоптичните прогнози са обнадеждаващи, ще се действа и при реката.

Третото и най-мащабно досега издание на познатия на столичани фестивал трябва отново да превърне коритото на Владайска река край Лъвов мост“ в място за музика, танци, изложби, представления, детски и спортни занимания. Част от каменното корито на Владайска река е признато още през 1988 г. за „паметник на градинското и парково изкуство“. Въпреки сегашните проблеми на реката, този статут на културна ценност показва потенциала й. Тазгодишното издание включва все по-богата програма от събития, които подсказват как софийските реки могат да се използват като паркове и активни обществени пространства.

В събота най-ранобудните могат да се включат в бягане до „Лъвов мост и тренировка на открито на реката. В следобедните часове всички малки и големи водни любители са поканени на театрално представление, подготвено от Софийска вода и любимите Капчо и Капчица. Те ще разкажат за трудния кръговрат на водата, нейния път през града и „епичната“ битка на капките с Лошата бактерия. 

Кинетична светеща инсталация под Лъвов мост ще насочва вниманието към разхищението на вода и опазването на водните ресурси. Събитията включват и прожекция на късометражни филми „По течението“, научна лаборатория за деца, както и разходка из квартала до Женския пазар, където посетителите могат да се запознаят с близкоизточната кухня и подправки.

В зоната за работилниците ще има урок по акро йога, ателие за фотограми със Sito Studio и групова сесия с барабани, където и хора без музикален опит могат да се пробват в създаване на ритъм заедно. Музикалната програма е на две сцени и включва боса нова, аржентинско танго, концерт на поп певиците YAИA & Leena и DJ сетове. Kottarashky ще направи съвременен прочит на българска народна музика, а Döner Muzik са подбрали парчета от Близкия изток, подходящи за танци.

На различни точки из зоната на фестивала ще са разпръснати меки червени кресла, чиято цел е да напомнят, че нашите действия носят промяната и от всеки един зависи да направим средата около градските реки по-уютна и гостоприемна – по примера на редица световни градове.

Под самия Лъвов мост през целия фестивал може да се види и видео инсталация, част от информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да преобърне нагласата към безразборното изхвърляне на фасове в града и природата. В партньорство с НАТФИЗ, седем екипа студенти ще представят по креативен и провокативен начин своя поглед върху проблема. Природозащитната организация WWF се включва с фотоизложба с широкоформатни снимки, посветена на изчезващите есетри в река Дунав. Есетрите живеят тук от 200 милиона години, а сега са изложени на редица заплахи – тяхната история представя нагледно какво се случва днес с биоразнообразието в нашите реки.

Бреговете на Перловска и Владайска река днес остават недостъпни и неизползвани заради различни проблеми, основният от които е смесената канализация, позволяваща вливане на битови отпадни води в тях. Макар и да идват кристално чисти от Витоша, реките страдат от замърсяване в градската си част, което е вреди не само на благоустройството на околните пространства, но и на общественото здраве. Фестивалът предлага временни решения с почистване и дезинфекция на бреговете, където се провеждат събитията. За трета поредна година инициативата Реките на София показва, че има голям обществен интерес към това те да бъдат по-чисти и бреговете да се използват за отдих, спорт и култура, категорични са организаторите.

Още по темата