Медия без
политическа реклама

ЦИК надскочи бюджета си с милион за договор със „Сиела”

Комисарите твърдят, че увеличението е целесъобразно, но не обясняват защо

02 Септ. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Очаквано „Сиела Норма” стана изпълнител на обществената поръчка, обявена от Централната избирателна комисия (ЦИК), за редица дейности, свързани с машинното гласуване на изборите на 2 октомври. И тъй като нямаше с кого другиго да преговарят, комисарите са се съгласили да платят с милион повече от първоначално предвидената сума.

Друг вариант всъщност нямаше. Изборните комисари изобщо не проведоха конкурс. Вместо това те направо поканиха „Сиела” и базираната в Нидерландия „Смартматик” да пратят оферти за дейностите, с които самата ЦИК не може да се справи. Тук влизат параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, тяхното транспортиране и техническа поддръжка, и т.н. От изборната администрация се оправдаха, че са работили с посочените фирми, и предвид кратките срокове до изборите, няма време за обявяване на конкурс.

От „Смартматик” се отказаха да пратят оферта с мотива, че не могат да се вместят в бюджета, който ЦИК определи на 6.8 млн. лв. без ДДС. От „Сиела” обаче, без да се колебаят, поискаха по-висока сума – 7 975 194.40 лв. без ДДС.

От днешното решение на ЦИК по въпроса става ясно, че двете страни са се договорили за 7 880 194.00 лв. без ДДС. Това е с милион повече от първоначално предвидената максимална стойност на поръчката, при това без да се брои налогът. А като се включи и той, поръчката ще излезе близо 9.5 млн. лв.

„От страна на участника „Сиела Норма“ АД са изложени аргументи, обосноваващи предложената обща цена за изпълнение на поръчката”, твърдят комисарите в решението си. Но не казват какви са тези аргументи. А се оправдават, че „Централната избирателна комисия, в изпълнение на целта на закона и за обезпечаването на изборния процес, счита, че възлагането на горепосочените дейности при договорените цени и условия е целесъобразно”. По информация на „Дневник” по-високата сума е обоснована с „увеличаване на транспортни разходи и инфлацията”.

Така „Сиела” се затвърждава като единствен партньор на ЦИК в организацията и провеждането на машинния вот. Фирмата заема тази позиция на практика откакто е въведена новата изборна технология с Изборния кодекс от 2014 г. Това партньорство обаче никак не е безоблачно - миналата година двете страни влязоха в тежък конфликт заради стотиците устройства, принадлежащи на "Сиела", които внезапно изникнаха из страната в навечерието на изборите през ноември. Стигна се и до съдебен сблъсък заради плащанията за машините, преди държавата да придобие собственост върху тях.

Още по темата