Медия без
политическа реклама

Шефът на МААЕ: Няма да мръднем от Запорожката АЕЦ

02 Септ. 2022
Туитър

Физическата цялост на украинската ядрена централа "Запорожие", окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде БТА като цитира Франс прес.

"Това е нещо, което не може да продължи да се случва", заяви той пред журналисти при завръщането си в град Запорожие.

Част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник за да продължи оценката на ситуацията, каза още Гроси. Шефът на МААЕ добави, че агенцията смята да установи постоянно присъствие в централата и след изтичането на този период.

"МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук", добави Гроси, цитиран от Ройтерс. "Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти", каза той. Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място "Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима", заяви още той.

 

Още по темата