Медия без
политическа реклама

Колчетата в Кресненското дефиле спряха изцяло катастрофите и жертвите

Втори месец няма дори един инцидент в най-смъртоносния 17-километров пътен участък

01 Септ. 2022
Скрийншот Нова тв видео

Вече два месеца в най-смъртоносната отсечка у нас - Кресненското дефиле, няма не само загинали на пътя, но няма и нито една катастрофа, предава Нова тв. По нареждане на тогавашния регионален министър Гроздан Караджов в началото на юли бяха наредени колчета средата на пътното платно, които ограничиха изцяло изпреварването в 17-километровия участък. И пътят, който отне толкова много животи през годините, изведнъж стана спокоен и безавариен.

Вече е започнало поставянето на колчета по първокласния път през Кресненското дефиле, правещи невъзможно изпреварването в най-опасните участъци и то ще завърши до 17 юни.

В дефилето в момента единственото недоволство на шофьорите е срещу ограничението на скоростта. Допустимите 50 км/ч на хората зад волана им се струват твърде малко за пътния участък.

Колчетата в дефилето са добър приятел на шофьора, защото му гарантират, че кола в насрещното едва ли ще изскочи. Въпреки това, оказва се, нарушители понякога има. Колкото и невероятно да звучи, имало шофьори, които слаломирали в дефилето, разказват очевидци.

Коловете са гумени, не се чупят и не могат да причинят катастрофа.

Нова неочаквана засечка се появи пред довършването на автомагистрала "Струма". Заслугата" е на зеления Борислав Сандов, който в последния си час като министър на околната среда е подписал блокиращо решение. В понеделник в 17. ч.

Шофьорите настояват и за работещи мерки срещу падащите камъни и земни маси в дефилето. Според пътуващите има какво да се желае в обезопасяването на скатовете над пътя.

В социалните мрежи потребители питат как ще работят снегорините през зимата. От Съюза на транспортните работници също предупреждават за възможни проблеми с извънгабаритните товари.

„За такова ограничаване на движението сме правили още 2017 г. предложение, стигнахме до извода, че извънгабаритни камиони, както и автомобили със специален режим, ще имат големи затруднения, и поради тази причина идеята беше отхвърлена. Не знам откъде дойде идеята сега в АПИ, но мисля, че единственото, за което помагат тези колчета, е в изпреварването. Нищо повече”, заяви Александър Стамболийски, председател на Съюза на транспортните работници.

Още по темата