Медия без
политическа реклама

Дясната партия на Софиянски хареса за изборите Стефан Янев

„Съюз на свободните демократи” се отказа от самостоятелно участие във вота, за да подкрепи "Български възход"

30 Авг. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Стефан Софиянски (вляво) предаде партията на Радослав Кацарски (в средата) през 2013 г.

Партията „Съюз на свободните демократи” (ССД) се отказа от самостоятелно участие на предстоящите избори на 2 октомври. Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на формацията за вота по искане на настоящия й лидер Радослав Кацаров. Причината е, че ССД, която се обявява за дясна по идеология, внезапно реши да подкрепи бившия служебен премиер Стефан Янев, който по-скоро попада в левия политически спектър.

Наскоро подкрепата си за партията на Янев "Български възход" обяви и АБВ, основана навремето от бившия президент Георги Първанов. Формацията участва във второто правителство на Бойко Борисов, а в миналия парламент разполагаше с депутат във водената от БСП коалиция, която си партнираше с "Продължаваме промяната". Хората на Първанов обаче застават твърдо зад президента Румен Радев и това вероятно доведе до развалянето на спогодбата с "Позитано" 20, съответно и до завоя към близкия до държавния глава Стефан Янев.

Мотивите на ССД да предпочете "Български възход" са по-неясни. Съюзът беше основан от бившия столичен кмет и известен кадър на СДС Стефан Софиянски. Въпреки че той се оттегли от активната политика, партията продължава да се асоциира с него и се смята за дясна формация. От коментар на Радослав Кацаров вчера се разбра, че ССД и "Български възход" ще си сътрудничат на базата на консерватизма и ще работят за "стабилност в управлението".

Партията на Софиянски направи подобен странен избор преди изборите през април 2021 г. Тогава тя се включи в коалицията "Граждани от протеста", в която влизаше и "Съюз на комунистите в България". Стана скандал, заради който ССД направо се оттегли от участие във вота.

Сега е невъзможно ССД и "Български възход" да влязат официално в коалиция, тъй като сроковете за подобни промени изтекоха. До днес, 30 август, обаче всяка партия или коалиция може да поиска от ЦИК да заличи изборната й регистрация.

РАЗОЧАРОВАНИЕ

Преди два дни от изборите обявиха, че се оттеглят движението „Ние идваме” и политическият им партньор – „Единна народна партия” (ЕНП). Движението беше основано от пиара Арман Бабикян и адвоката Николай Хаджигенов, а партията – от Мария Капон, кадър на Демократическата партия. И тримата бяха депутати в двата кратки парламента миналата година чрез коалицията ИБГНИ, заедно с бившата социалистка Мая Манолова, която обаче сега действа самостоятелно чрез новата си партия „Изправи се България”.

Мотивът на Бабикян, Хаджигенов и Капон да се оттеглят беше, че единството на силите, борещи се срещу статуквото, е останало неосъществено, и те се отказват от предстоящите избори, защото не желаят „граждани с общи мечти за България да бъдат противопоставяни и да се състезават едни срещу други”. От ЦИК обаче все още не са разгледали искане за дерегистрация на ЕНП, която беше записана за участие във вота.

В ЗАБВЕНИЕ

Други малки партии, известни най-вече с лидерите си, въобще се отказаха дори да се регистрират за изборите. Например "Движение 21" на някогашния депутат от БСП Татяна Дончева. Миналата година тя, също като "Ние идваме" и ЕНП, успя да пробие в парламента чрез ИБГНИ. От политическата борба се отказа и Цветан Цветанов, бившата дясна ръка на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Цветанов учреди партията "Републиканци за България", която обаче се представи изключително слабо на изборите досега. 

Още по темата