Quantcast
„Сиела” остана дори без формален конкурент за машинния вот | СЕГА
facebook
twitter

България

„Сиела” остана дори без формален конкурент за машинния вот

Поканената да участва в обществената поръчка „Смартматик” отказа да изпрати оферта
396
 Илияна Кирилова

Българската фирма „Сиела Норма” дори формално няма да разполага с конкурент за обществената поръчка за 6.8 млн. лв. без ДДС, която обяви Централната избирателна комисия (ЦИК) за машинното гласуване на предстоящите избори на 2 октомври. Причината е, че другата фирма, която беше поканена да участва в поръчката – базираната в Нидерландия „Смартматик”, отказа да изпрати оферта.

ЦИК обяви поръчката миналата седмица. До това се стигна след провала на изборната администрация да изгради необходимия собствен капацитет, за да се справя сама с всички дейности, свързани с машиния вот. В поръчката за милиони левове влизат параметризирането на електронните бюлегини, инсталирането на машините, тяхната поддръжка, транспортирането им и т.н. ЦИК отказа да проведе конкурс, като се оправда с малкото оставащо време до изборите. Вместо това директно покани за участие „Смартматик” и „Сиела” с обяснението, че това са фирми, с което комисията е работила и преди за изборите.

На днешното заседание на ЦИК обаче членът на комисията Емил Войнов прочете писмо от „Смартматик”, от което се разбра, че чуждестранната компания няма да прати оферта. Отказът се обяснява с това, че определеният максимален бюджет от 6.8 млн. лв. без ДДС е недостатъчен за всички дейности в поръчката.

Така единственият възможен кандидат остава „Сиела”, която и без това на практика е постоянен партньор на ЦИК за машинното гласуване от самото му въвеждане. Тепърва обаче ще се разбере какво мислят от българската фирма за размера на отпуснатата от бюджета сума.

 

Още

Време е президентът отново да вдигне юмрука срещу ГЕРБ

04.12.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4845
„Хартиената коалиция“ приключи с погрома над Изборния кодекс

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6849
Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

10402