Медия без
политическа реклама

Серия от проблеми отложиха старта на "Артемис-1"

29 Авг. 2022Обновена

Проблеми с горивото и един от двигателите накараха НАСА да отложи старта на "Артемис - 1". Мениджърите на мисията в космическия център "Кенеди" зареждаха ракетата през нощта с 2,76 милиона литра течен кислород и течен водород. Отчетени бяха няколко проблема, по които се работеше през последните часове. Един от 4-те двигатели R-25 не реагира според очакванията. Констатирани са неизправности в двигател номер 3 - екипите работят за увеличаване на налягането в двигателя. Предполагаема пукнатина е открита в системата за термична защита в основната степен на ракетата.

Обратното броене бе спряно 40 минути до излитане. А след това шефът на мисията Чарли Блекуел-Томпсън взе окончателното решение за отлагане на полета.

Следващият резервен ден за стартиране ще бъде 2 септември.

---

НАСА трябваше да стартира днес в 15.33 ч първия етап от мисията "Артемис", в който свръхтежката ракета носител на НАСА Space Launch System (SLS) трябваше да изведе космическия кораб "Orion" извън земната орбита. След като капсулата се отдели, тя ще лети 42 дни, 3 часа и 20 минути като 6 дни ще бъде в ретроградна орбита около Луната. Накрая ще се приводни в Тихия океан. 

В този първи етап на борда на "Орион" няма да има хора. През 2024 г. в рамките на "Артемис 2" астронавтите ще се качат на борда, за да осъществят същото пътуване - т.е. тогава хора ще обиколят Луната, но няма да кацат. Кацането на на Луната е планирано за 2025 г. в рамките на “Артемис 3“. Тогава НАСА обещава да изпрати и първата жена на Луната.

Сега на борда на космическия кораб ще има манекени. На мястото на командира на "Орион" ще бъде капитан Муникин Кампос - манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, който изигра основна роля в разрешаването на извънредната ситуация, възникнала по време на мисията "Аполо" 13. Манекенът ще бъде оборудван с два сензора за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са поставени сензори за проследяване ускорението и вибрациите по време на мисията. Манекенът ще носи и новия костюм на Orion - Crew Survival System, предназначен за носене от астронавтите по време на изстрелване. 

На другите кресла ще бъдат разположени Хелга и Зохар. Торсовете на манекените са изработени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на жената. Двата торса имат повече от 5600 сензора и 34 радиационни детектора за измерване на радиационното облъчване по време на мисията.
Манекените са част от радиационния експеримент Matroshka AstroRad, сътрудничество между Германския аерокосмически център, Израелската космическа агенция, НАСА и институции в множество страни. Зохар ще носи AstroRad, жилетка за защита от радиация, за да тества колко ефективна може да бъде, ако бъдещите екипажи се сблъскат със слънчева буря

 

 


 

Direct from America's space program to YouTube, watch NASA TV live streaming here to get the latest from our exploration of the universe and learn how we dis...
На 29 август в 15:33 ч. българско време стартира нова ера в космонавтиката - светът ще се опита да се върне на Луната 50 години след като последната ракета от мисията “Аполо” - 17, кацна на естествения ни спътник.   “Аполо” е история, започва мисията “Артемис“.

 

Ключови думи:

Артемис, луна, НАСА, SLS, Orion