Медия без
политическа реклама

Нинова нареди приближените си за водачи на листите на БСП

Партийци, тясно обвързали кариерата си със соцлидера, ще станат следващите червени депутати

26 Авг. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Корнелия Нинова

Снощи Националният съвет на БСП окончателно утвърди листите с кандидат-депутати на партията за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. Сред водачите им очаквано са наредени най-близките до соцлидера Корнелия Нинова партийци. Имената им, като цяло, бяха известни още в началото на август. Не се очаква БСП да подобри драматично резултата си на вота, така че именно тези хора най-вероятно ще запълнят депутатските банки на левицата в 48-ото Народно събрание.

В столичния 24-и избирателен район води Георги Свиленски, който ръководеше червената парламентарна група в последния парламент. В миналото Нинова пазеше тази ключова позиция за себе си. По време на мандата на 47-ото Народно събрание обаче не можеше да го направи, тъй като влезе в кабинета „Петков” като вицепремиер и министър на икономиката, и предаде поста на верния й Свиленски.

БСП се отрече официално от тримата социалисти, които се включиха в служебното правителство на президента Румен Радев, без да са получили разрешение от партията. Това стана с решение на Националния съвет на левицата, който заседава днес.

Челни места са заделени също и за партийците, които водачът на БСП беше подбрала за министри в последното правителство. Христо Проданов, който беше туристически министър, ще се състезава в 23-и район-София, бившият социален министър Георги Гьоков оглавява листата в Стара Загора, а земеделският Иван Иванов – в Шумен.

Нататък в списъка се забелязват имената на хора, които участват активно в битката на Нинова с президента Румен Радев. Като бившия депутат Явор Божанков, който е начело във Велико Търново. Вчера се разбра, че в неговия район ще участва на изборите Цвета Галунова, която доскоро беше депутат от „Възраждане”. Последователни в сраженията с Радев също са Атанас Зафиров, който води във Враца, и лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов, за когото очаквано е заделено водещото място в морската ни столица. Гуцанов в миналото беше противник на Нинова – воденото от нея Изпълнително бюро на БСП свали политическото си доверие от него, а той поиска оставката й като лидер на партията. Впоследствие обаче двамата сключиха мир и станаха близки съратници.

В Хасково водеща в листите е Смиляна Нитова – Кръстева, доскорошната изпълнителна директорка на Държавната консолидационна компания, назначена на поста, след като Нинова стана министър на икономиката.

Доскорошният депутат на "Възраждане" Цвета Галунова вече е кандидат-депутат от БСП.  Националният съвет на БСП одобри всички листи с кандидат-депутати за 31-те избирателни района и Галунова попадна на 4-о място във великотърновската листа на социалистите.

Самата Нинова е запазила за себе си водаческото място в два района – в Благоевград и в 25-и столичен. Така си осигурява сигурно влизане в парламента. На две места се радва и зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин – в Пловдив-град и в Ямбол.

Незапълненото водаческо място в Кърджали се поема от Георги Михайлов, депутат от миналия парламент. При журналиста Александър Симов отива челното място в Перник, което поначало беше дадено на Любомир Бонев, но той отказа номинацията.

Интересно е присъствието сред водачите на бившия евродепутат Момчил Неков, който ще се състезава в Силистра. Той стана известен, когато победи в битката за Европарламента екслидера на партията Сергей Станишев, благодарение на преференциален вот. Вероятно това е и причината Неков да получи мястото сега – Станишев също е сред противниците на Нинова.

 

ЕТО И ПЪЛНИЯТ СПИСЪК С ФАВОРИТИТЕ НА БСП:

01 МИР Благоевград - Корнелия Нинова

02 МИР Бургас - Петър Кънев

03 МИР Варна - Борислав Гуцанов

04 МИР Велико Търново - Явор Божанков

05 МИР Видин - Филип Попов

06 МИР Враца - Атанас Зафиров

07 МИР Габрово - Валери Митов

08 МИР Добрич - Мая Димитрова

09 МИР Кърджали - проф. Георги Михайлов

10 МИР Кюстендил - Бойко Клечков

11 МИР Ловеч - Вяра Йорданова

12 МИР Монтана - Ирена Анастасова

13 МИР Пазарджик - Драгомир Стойнев

14 МИР Перник - Александър Симов

15 МИР Плевен - проф. Румен Гечев

16 МИР Пловдив-град - Кристиан Вигенин

17 МИР Пловдив-област - Веска Ненчева

18 МИР Разград - Добрин Добрев

19 МИР Русе - Иван Иванов

20 МИР Силистра - Момчил Неков

21 МИР Сливен - Деян Дечев

22 МИР Смолян - Емил Хумчев

23 МИР София - Христо Проданов

24 МИР София - Георги Свиленски

25 МИР София -  Корнелия Нинова

26 МИР София-област - Иван Ченчев

27 МИР Стара Загора - Георги Гьоков

28 МИР Търговище - Светослав Стефанов

29 МИР Хасково - Смиляна Нитова – Кръстева

30 МИР Шумен - Иван Иванов

31 МИР Ямбол - Кристиан Вигенин

Още по темата