Медия без
политическа реклама

Пореден тютюнев склад се събаря в Пловдив

Разрешението на общината за разрушаването предизвика протести

25 Авг. 2022
Под тепето
Жива верига опита да спре работниците, но това не ги трогна.

Въпреки протестите в Пловдив започна събарянето на още един от емблематичните тютюневи складове на града. Общината е издала разрешение за разрушаването на сградата, въпреки че тя в момента е в процедура на получаване на защитен статут, съобщи местният сайт "Под тепето".

Новината за събарянето на сградата на бул. "Христо Ботев" 51 събра граждани на протест днес. Те направиха жива верига пред имота, но това не трогна работниците по разрушаването.

Общината е била уведомена за стартиралата процедура по даване на защитен статут на тютюневия склад на „Христо Ботев” 51 два дни преди от кметството да издадат „План за безопасност и здраве” за имота, който допуска разрушаването на историческата сграда, съобщи днес директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, цитиран от "Под тепето". От Института са уведомили местната власт на 16 август за процедурата за индивидуална защита, но въпреки това часове по-късно в общината са подписали въпросния план.

"Сградата по закон няма защита, докато не приключи процедурата. Собствениците и общината обаче много добре знаят и са предупредени, че сградата е в заключителна оценка. Аз тук виждам тенденциозност. Опитват се да изпреварят събитията. Специалистите от НИНКН, които бяха тук миналия месец на оглед бяха помолени да напуснат сградата", коментира арх. Петров.

Общината има друга версия. Кметът Здравко Димитров (ГЕРБ) твърди, че когато дошло искането за разрушаване, попитали НИНКН за статута на сградата и оттам отговорили, че тя не е паметник на културата.

Не е ясно може ли да бъде спряно събарянето на сградата. Шефът на НИНКН обаче обяви, че всички дейности в тази зона следва да бъдат под наблюдение на археолог. Според него в момента се извършва нарушение.

Ключови думи:

тютюнев склад, Пловдив

Още по темата