Quantcast
От ноември антибиотиците ще се изписват само електронно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

От ноември антибиотиците ще се изписват само електронно

Лекарствата може да поскъпнат с 12-13%, прогнозират фармацевти
1 480
 Илияна Кирилова
През пандемията се изпиха прекомерно много антибиотици.

От 1 ноември месец предписването на антибиотици трябва да става само с електронна рецепта. Това предвиждат промени в наредбата №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в "Държавен вестник" на 2 август т.г. Това са единствената група медикаменти, които няма да се издават с хартиена рецепта.

Поправките въвеждат електронните рецепти при предписване на всички лекарствени продукти, с изключение на три групи - съдържащите наркотични вещества, заплащаните от държавния бюджет за лечение на заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и такива, предписвани в лечебни заведения със стационар. В същото време се дава възможност, когато лекарят се намира извън лечебното заведение, предписването на лекарствени продукти с обикновената бяла рецепта да става и на хартия.

Специално за антибиотиците ("антибактериални лекарствени продукти за системна употреба") е записано, че изписването им, в съответствие с изискванията на Световната здравна организация, ще се извършва само с електронно предписание. СЗО отдавна настоява страните да предприемат мерки за ограничаване на антибиотичната резистентност.

Фармацевти очакват с електронните рецепти да се сложи контрол на масовото издаване на антибиотици от лекарите, което по време на пандемията у нас се разрастна прекомернo. Чрез тях ще може да се проследи лесно кой е издал рецептата, ще се елиминират и възможностите за грешки, надяват се те.

"За мен е наложително всички лекарства да бъдат с електронни рецепти, особено тези по лекарско предписание. Антибиотиците са важна група и натрупването на информация за лечебния процес е важно за правилното управление на тези процеси. Всичко това ще бъде от полза на болните и лекарите", коментира пред "България он еър" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов. По думите му е-рецептата за антибиотиците предполага взимане на по-добри решения, а и ще се оптимизира целия процес на лечение. Според него обаче има и други важни групи лекарства, освен антибиотиците, за които също трябва да бъде въведена електронна рецепта. 

 

СКОК

"Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи до края на годината и след това. Увеличението ще стане двуцифрено", изтъкна още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките, който припомни, че лекарствата по лекарско предписание са силно защитени и при тях са увеличени цените на единични продукти.

По думите му през последните години е имало ръст в търсенето на брой опаковки, но тази година няма такъв ръст, което е индикация, че потребителите не могат да си позволят лекарства. Той очаква увеличението на цените на лекарствените продукти да е повече от 10% и да достигне 12-13%. 

 

 

 

 

 

Още

Сербезова: В 50% от случаите лекарите предписват липсващи лекарства

23.01.2023

Екип на Сега

542
МЗ откри куп неизпълнени препоръки за лекарствата

20.01.2023

Екип на Сега

224
До дни се чакат извънредни доставки на липсващи лекарства от чужбина

06.01.2023

850