Медия без
политическа реклама

Партийните шефове на "Промяната" превзеха водещите места в листите ѝ

Бившите министри Рашков и Василев и коалиционният съюзник Бачийски, са единственото изключение

25 Авг. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
EPA/БГНЕС архив
Асен Василев и Кирил Петков сложиха част от отцепниците от ИТН в листите

Националният съвет на "Продължаваме промяната" определи водачите на листите си за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Това стана след заседание на ръководството на партията късно снощи, а партийният пресцентър разпрати списъка тази сутрин.

Преглед на имената показва, че огромното мнозинство от водачите са членове на различните органи на неотдавна учредената партия - на Изпълнителния й съвет (например, ексминистърът на иновациите Даниел Лорер, който ще се състезава във Варна и Търговище, бившият председател на парламента Никола Минчев, който води в Кърджали и Пловдив-град, и шефът на парламентарната група Андрей Гюров в Благоевград), на Контролния съвет (Мирослав Иванов в Ямбол) и най-вече на Националния съвет (Радослав Рибарски в Стара Загора, Александър Дунчев в София-област, Деница Симеонова във Враца и др.).

Кирил Петков и Асен Василев - двамата съпредседатели на ПП, очаквано са сред водачите. Петков е в столичния 24-и избирателен район, а съратникът му Василев - в 23-и район в София и в Хасково. Те отново ще разчитат на рапъра Христо Петров - Ицо Хазарта, да привлече гласове - певецът води в столичния 25-и район.

Повечето от водачите бяха също и депутати в миналия парламент. В това няма нищо неочаквано, тъй като парламентарната група на "Промяната" на практика беше единствената й видима политическа организация в продължение на дълго време.

През 2021 г. българската политика се разтърси драматично на два пъти. Първо бяха изборите през юли, които „Има такъв народ” (ИТН) спечели. Така беше сложен край на 12-годишната доминация на ГЕРБ. После дойде вотът през ноември.

Сред първенците в листите отсъстват членът на Изпълнителния съвет Венеция Ангова и съпругът й Николай Ангов. Двамата се прочуха с това, че бяха семейство депутати в миналия парламент - феномен, невиждан от времето, когато "Воля" на Веселин Марешки беше в Народното събрание. Тогава също имахме съпруг и съпруга като депутати.

НАГРАДА ЗА ОТЦЕПНИЦИТЕ

Двама от отцепниците от ИТН, на които "Промяната"  разчиташе за политическа подкрепа в последните дни на парламента, са възнаградени с почти сигурни места в следващото Народно събрание. Бившият спортен министър Радостин Василев води листата в Габрово. Именно той възглави бунта срещу Слави Трифонов.

Официалната раздяла между лидера на ИТН Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 6 човека - петима депутати с водача им бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията.

За да му направи място, от габровската листа се оттегли Яна Балникова - едно от лицата, което беше в първоначалното най-близко обкръжение на Кирил Петков. Балникова сдаде мястото си на Василев с предупреждение към партийното ръководство: "С интерес следя какво ще е окончателното решение на ръководството на партията за листата за Габрово. Искрено се надявам тя да включва хора, които са от град Габрово и интересите на областта да бъдат адекватно защитавани!".

Другият отцепник от ИТН, който получи награда, е Иво Атанасов. Той оглави листата във Видин.

МИНИСТРИ И КОАЛИЦИОННИ СЪЮЗНИЦИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който навремето беше лансиран от президента Румен Радев, сега окончателно е сменил лагерите. Той е водач на листата в Перник. Наскоро Рашков обвини държавния глава, че е обърнал лозунга си "Мутри - вън!" на "Мутри - вътре!". Ексминистърът на транспорта Николай Събев отново ще се състезава в Русе. За разлика от Рашков обаче, Събев е член на ръководството на "Промяната".

Стоим ли на позицията "Мутри, вън", или ще я променяме на позицията "Мутри, вътре". Това попита в ефира на Би Ти Ви доскорошният вътрешен министър Бойко Рашков по повод масовите смени в МВР. Той разкри, че цялото ръководство на националната полиция е уволнено.   https://segabg.

От коалиционните съюзници на "Промяната" джакпотът е ударил лидерът на партията "Средна европейска класа" Константин Бачийски. Той води листата в Бургас, където всъщност се роди неговата политическа сила, и очевидно ще отговаря за набирането на гласове за "Промяната" в крайморския град.

Не толкова ценен се оказа Настимир Ананиев от другия коалиционен партньор - партия "Волт". Въпреки непрестанните му напъни от парламентарната трибуна да покаже вярност към "Промяната", за него водаческо място не е останало. Ананиев обаче със сигурност ще получи поне едно изгодно второ място някъде - той участва в регистрацията на фомацията за изборите, което означава, че го имат предвид.

Коалиция стана мръсна дума, обичат да повтарят някои. Не, само определени хора я правят мръсна, отвръщат други. Всъщност, ако съдим по досегашната ни демократична история, всички са склонни да вършат мръсотии при коалирането, независимо как го коментират.

 

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК

01 МИР Благоевград - Андрей Гюров
02 МИР Бургас - Константин Бачийски
03 МИР Варна - Даниел Лорер
04 МИР Велико Търново - Йордан Терзийски
05 МИР Видин - Иво Атанасов
06 МИР Враца - Деница Симеонова
07 МИР Габрово - Радостин Василев
08 МИР Добрич - Йорданка Костадинова
09 МИР Кърджали - Никола Минчев
10 МИР Кюстендил - Георги Стамов
11 МИР Ловеч - Искрен Арабаджиев
12 МИР Монтана - Инна Иванова
13 МИР Пазарджик - Ивайло Шотев
14 МИР Перник - Бойко Рашков
15 МИР Плевен - Иван Христанов
16 МИР Пловдив - Никола Минчев
17 МИР Пловдив-област - Росен Костурков
18 МИР Разград - Марин Шишев
19 МИР Русе - Николай Събев
20 МИР Силистра - Стоян Георгиев
21 МИР Сливен - Татяна Султанова
22 МИР Смолян - Михал Камбарев
23 МИР София - Асен Василев
24 МИР София - Кирил Петков
25 МИР София - Христо Петров
26 МИР София-област - Александър Дунчев
27 МИР Стара Загора - Радослав Рибарски
28 МИР Търговище - Даниел Лорер
29 МИР Хасково - Асен Василев
30 МИР Шумен - Николай Денков
31 МИР Ямбол - Мирослав Иванов

Още по темата