Медия без
политическа реклама

Няма такава наглост

Слави Трифонов ще вдъхнови и други псевдополитици да не спазват антикорупционния закон

Слави Трифонов очевидно смята, че е над закона.

Сеир. Това според лидера на ИТН Слави Трифонов е да изпълниш законовото си задължение да подадеш пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) имотната си декларация. И той се оказа борец срещу нарушенията, които не извършва лично. Само че за разлика от много други, той е партиен лидер, за когото гласуваха стотици хиляди. И който си позволява да раздава присъди и морал от екрана.

Хората на висши държавни позиции са длъжни да подават декларации за имуществото си. Декларациите, заедно с публичността на регистъра, са сред предвидените от закона антикорупционни мерки. Шоуменът политик Слави Трифонов е единственият лидер на политическа партия, влязла в парламента, който упорито не подава имуществената си декларация. Явно не иска да знаем колко е богат. В което всъщност няма нищо срамно. Години наред той прави рейтингово шоу, освен това има и друг бизнес. Никой не казва, че партийните лидери трябва да са бедни като църковни мишки.

Суверенът, когото Трифонов така обича да поучава с видеопослания от диванчето, обаче има право на достъп до информация за притежаваното от него, не за да цъка с език и да завижда. В крайна сметка, който е толкова любопитен, може да отдели време и да прерови имотния и търговския регистър и да види какво има Трифонов и какво притежават свързаните с него фирми.

Имуществените декларации дават малко по-ясна картина: колко беден или богат влиза някой в политиката и колко забогатява или обеднява, докато е в нея; на кого е давал заеми, от кого е вземал; на каква цена е купувал имотите си; в какви фирми инвестира; дали пък не ползва безплатно жилището на някой бизнесмен (като финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов). Все неща, които няма как да видим по телевизията, както ни убеждава екипът на Трифонов.

Шоуменът с присъщия си назидателен маниер ни обяви, че си е платил глобата и може да прави каквото си иска. Един вид –

 

той е над закона, а ние да сме благодарни,

 

че партията му "Има такъв народ" върна не знам си колко милиона партийна субсидия. Всеки нагъл шофьор, който прелита с 200 км/ч, застрашавайки живота на околните, вероятно би ни казал същото: ако изобщо ме хванат, си плащам глобата, затова ще си форсирам червеното ферари колкото си искам. Между другото и Ивайло Вълчев от ИТН е в графата с неподали декларациите си партийни лидери, но остава в сянката на високия си шеф.

Въпреки обществения интерес по темата, КПКОНПИ си зарови главата в пясъка и отказва всякаква информация. И така остави Трифонов и приближените му Тошко Йорданов и Станислав Балабанов да са й говорители. Йорданов и Балабанов са подали декларациите си, но пък за тях няма проблем шефът им да не го прави. От тримата научихме, че Трифонов е проверен и не е открито нищо нередно. Както и че е глобен.

 

КПКОНПИ най-малко дължи обяснение

 

защо Трифонов се появи едва тази година в графата с неподалите декларации, като задължението му да го прави възникна още миналата година. Няма отговори каква глоба е наложена на Трифонов и дали е платена. Не знаем и дали срещу Трифонов е имало едно производство, или пък текат няколко – за всяка неподадена декларация. Въпроси много, отговори – никакви.

За КПКОНПИ това са лични и служебни данни, а не обществена информация. Разбира се, като председател на комисията Сотир Цацаров обяви, че тече проверка срещу тогавашния министър Бойко Рашков, с когото беше в лична война. Тогава това не бяха лични данни. (Трифонов изпадна от списъка с неподалите също по времето на Цацаров.) Така няма как КПКОНПИ да не изглежда като бухалка за едни и чадър за други, докато ни обяснява, че спазва закона. 

Задължението на Трифонов да подава декларация може и да не изчезне след 2 октомври, дори ИТН да не влезе в парламента каквито са прогнозите. Просто декларации трябва да подават лидерите на партиите, получаващи държавна субсидия. Тя пък се взема за над 1% гласове. Явно шоуменът ще продължи да нарушава закона, защото, както сам ни обясни, това е неговият морал.

Историята около отказа на Трифонов да изпълни задължението си, може да е

 

повод за ревизия на антикорупционния закон,

 

регламентиращ публичност на имуществото на хората на висши държавни длъжности. Предишното правителство се канеше да реформира КПКОНПИ и дори представи проектозакон за разделянето й. Случайно или не, антикорупционният закон се сочи като една от скритите причини зад сеира, който ИТН спретна с напускането на управлението и събарянето на кабинета на Кирил Петков.

За укриване на информация от имотните декларации не се носи наказателна отговорност. През 2004 г. от декларациите отпадна предупреждението: "Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по реда на чл. 313 от НК". Казусът лъсна няколко години по-късно покрай двойната самоличност на тогавашния зам.-министър на външните работи Феим (Петър) Чаушев, който е подал декларацията си като Петър и е пропуснал да впише участието си в борда на "Дюни" АД. Главният прокурор тогава Борис Велчев обясни, че няма как прокуратурата да се намеси в случая с Чаушев и препрати за санкции към Сметната палата, пред която тогава се подаваха декларациите. Тезата е, че декларациите имат уведомителен, а не удостоверителен характер. И така до ден днешен.

Междувременно

 

хора като депутата Делян Пеевски изсветлиха имуществото си

 

От притежател на скромен влог под 20 хил. лв. и стар "Опел" той изведнъж се показа като крупен милионер, получаващ десетки милиони лева дивиденти. Той чинно декларира ползваните от него имоти и автомобили и акциите си. От последната му декларация се вижда дори, че влоговете му си стоят въпреки американските санкции за корупция по закона "Магнитски", които поставят банките в риск, ако го обслужват.

В декларациите неизменно има и трудно обясними данни. Тази година например се отличава документът на доскорошния шеф на НАП Румен Спецов. Той пое поста през май 2021 г. Същата година съпругата му Плама купува апартамент от 120 кв. м в Дубай за 1,1 млн. лв. със заем от дубайска банка. В същото време Спецов е декларирал банков кредит у нас за 80 000 лв. и доходи от заплата през миналата година от 71 388 лв. Доходите на съпругата не са декларирани, а явно дубайският кредит е на нейно име. Миналата година във встъпителната декларация на Спецов фигурираше единствено парцел в Камен бряг, придобит през 2017 г. за 32 хил. лв., както и автомобил "Хонда" на съпругата му, купен през 2018 г. за 80 хил. лв. Бившият данъчен шеф не беше декларирал нито лев налични пари, банкови спестявания или доходи от трудова или друга дейност. Не са посочени доходи и на съпругата му. 

Странни изглеждат и декларациите на Асен Василев. Уж виден бизнесмен, а влезе в политиката като финансов министър в служебното правителство на Стефан Янев с апартамент от 54 кв. м в София и налични 74 000 лв. Година по-късно наличните му средства са с 10 000 лв. по-малко.  

КПКОНПИ уж проверява всичко това – засича публичните регистри с данните от декларациите, има право на достъп до банкова информация. Хората във властта обаче явно все по-малко се притесняват от проверки и санкции, защото всяка година неподалите декларация се множат. А Трифонов вероятно ще вдъхнови и други псевдополитици, които не искат да спазват закона. Пък избирателите явно можем да сме само сеирджии на тази наглост.

Още по темата