Quantcast
САЩ остро предупредиха Турция да не си сътрудничи с Москва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ остро предупредиха Турция да не си сътрудничи с Москва

Повод станаха твърденията на Москва, че Анкара е подписала нов договор за още ракетни комплекси С-400
7 643
 Архив ЕПА/БГНЕС

Съединените щати предупредиха Турция, че не бива да разширява сътрудничеството с Русия в областта на отбранителната промишленост, след като руски представител съобщи вчера за нов договор между Анкара и Москва за доставки на руски системи С-400, съобщава БТА.

"Намираме се в ситуация, при която бруталната и неоправдана война на Русия срещу Украйна прави жизненоважно, сега повече от всякога, всички държави да избягват сделки с руския отбранителен сектор", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг за медиите. "Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи, но не ни е известно да има някакво ново развитие по този въпрос", каза още той.

Прайс не посочи дали доставката на втората партида от руските зенитно-ракетни системи С-400 ще накара администрацията на президента Джо Байдън да преразгледа плановете си за продажба на военни самолети F-16 на Турция.

ТАСС цитира вчера Дмитрий Шугаев, ръководител на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), който каза, че е подписан договор за доставка на Турция на още зенитно-ракетни комплекси С-400, като документът предвижда и локализиране на производството на отделните компоненти на системата.

По-късно източници от турското министерство на отбраната уточниха по повод на тези информации, че не става въпрос за ново развитие, а за изпълнение на първоначално сключения договор, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

 

Още

В отсъствие на България ПАСЕ гласува за трибунал над Путин и Лукашенко
10 цивилни са загинали при поредния руски обстрел в Украйна

27.01.2023

480
Доскорошен българин по заслуги влезе в санкциите на САЩ срещу Русия

27.01.2023

Обновена

3061