Медия без
политическа реклама

Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна

Случващото се между Москва и Киев е пълномащабна война, обяви Димитър Стоянов

11 Авг. 2022
bTV

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви служебният военен министър Димитър Стоянов. Имам предвид МиГ-29, Су-25, зенитно-ракетни комплекси, ние нямаме достатъчно, за да гарантиране националната си сигурност, че да предоставяме това оръжие на Украйна, каза още той.

Други държави обаче, като например Полша, Словакия, Румъния декларираха, че дават много от съветската си техника на Киев, като за сметка на това получиха модерна западна техника, включително и ракетни комплекси. В България обаче всички политици и висши военни, очевидно и Стоянов, са против подобен подход и постоянно повтарят, че тежкото ни оръжие, което е на 40-50 години, е жизнено необходимо.

Словакия може да предостави изтребители МиГ-29 и танкове на Украйна, съобщи словашкият премиер Едуард Хегер пред чешка телевизия. Не искам сега да влизам в  подробности, защото това е молба на Украйна - да не влизаме в конкретика", каза премиерът.
България, Полша и Словакия ще изпратят на Украйна 70 бойни самолета МиГ-29 и Су-25, съобщи пресслужбата на ВМС Украйна във фейсбук тази нощ. Информацията била съобщена и по военната телевизия на Украйна.

 

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение.

Стоянов припомни, че има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и веднага след това даде да се разбере, че това може да е само ремонт на техника. Нашите военноремонтни заводи са готови и ако има заявка, да извършат ремонт на украинска техника, обяви Стоянов. От думите му стана ясно, че месеци след решението на НС не е ремонтиран и един украински танк дори, и че нищо от заложеното как щели да се ремонтирант поне 80 машини не е осъществено.

За разлика от бившия служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев, който е и негов стар колега и приятел от Президентството, Стоянов призна случващото се в Украйна за пълномащабна война. Той натърти и че потенциал има и в конфликта Сърбия и Косово, и че на фона на тези събития трябва българската армия да е в готовност и да се модернизира бързо.

 

България е загубила 10 млн. долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, защото не е открила сметка във Федералната банка на САЩ. Това обяви служебният военен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа и приоритетите си.
Новият служебен военен министър Димитър Стоянов стартира работата си във ведомството с преговори с Полша за българските МиГ-29, в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС.

По думите на Стоянов армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана. „Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени“, каза Стоянов.

В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техниката, която е осигурена от политическия ни елит, допълни министърът.

По думите му обаче тази техника е морално остаряла. „Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той.

Още по темата