Quantcast
Естония премахна шенгенските визи за руснаци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Естония премахна шенгенските визи за руснаци

5 446

Дни след като украинският президент Зеленски призова Европа да не допуска руски граждани, Естония реши да не издава шенгенски визи. Забраната влиза в сила след седмица и засега няма да важи за визи, издадени за други държави, обясни шефът на местното външно министерство Урмас Рейнсалу. Следващата седмица обаче естонските власти възнамеряват да обсъдят възможността да забранят на руснаците да влизат в страната с всякакви шенгенски визи.

„Забраната няма да засегне служителите на дипломатическите мисии в Естония и членовете на техните семейства, лицата, извършващи международни превози на товари и пътници, лицата, които имат право на свободно движение съгласно правото на ЕС, лицата, чието влизане в Естония е необходимо по хуманитарни причини, както и близки роднини на лица с естонско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в Естония“, обясни още Рейнсалу.

Министър-председателят на Финландия Сана Марин изрази същото мнение, като каза по обществената телевизия YLE, че „не е правилно докато Русия води агресивна и брутална война в Европа, руснаците да могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да бъдат туристи.” Във Финландия обаче общественото мнение е против налагането на крайни санкции срещу руските туристи.

В същото време германският канцлер Шолц обясни, че "трудно" си представя всеобща забрана за издаването на шенгенски визи за руснаци, тъй като вина за случващото се в Украйна не носят руснаците, а ръководството на Русия.
 

Още

Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

7276
Блинкен: САЩ не насърчават украински удари срещу Русия

07.12.2022

1346
Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

5072