Медия без
политическа реклама

Втори протест Гazwithme търси гаранции за независимост от Русия

10 Авг. 2022

Втори протест с настояване на гаранции за газова независимост от Русия се провежда тази вечер под прозорците на президентството. Събитието бе обявено с начален час 19 часа, като едно от исканията на организаторите му е за незабавно пускане на интерконектора с Гърция. Около фонтана пред президентството вече има над 1000 души. 

Организаторите обявиха, че протести ще има всяка седмица и целта им е повече прозрачност и граждански контрол върху работата на служебното правителство. Организаторите повдигат въпроси и извън темата за газа като провеждането на изборите. Пред събралите се пред президенството хора лидерът на "Боец" Георги Георгиев обяви, че стартират подписка за отстраняването на президента Румен Радев. "Има три аргумента за тази подписка - първият аргумент е връшане на България в Русия. Втората е античовешката и срамна позиция за Крим, не направи нищо за модернизирането на армията по натовски стандарт", каза Георгиев. Той обяви, че в петък организацията в 16 часа влиза в енергийното министерство да търси отговори. Организацията иска да връчи на министъра с кратък текст - "Няма да участвам преговори и няма да подписвам договори за доставка на руски газ". "Радев вън", скандират Георгиев и протестиращите. 

"Скъпи приятели и свободни българи, приветстваме ви на първата пълна седмица от протестите #ГАZwithme. Това е исторически момент за България. Никога служебен кабинет не е предизвиквал протести, но Радевите избраници решиха, че осигуряване на безопасни и почтени избори е прекалено скучна задача. Ние отказваме да бъдем зависими от ГаZпром и да финансираме безобразната война на Путин! Настояваме за незабавно издаване на Акт 16 за интерконектора с Гърция, чиято работа е да осигури газ за българските граждани по време на зимния сезон. Няма да допуснем да бъдем под руско робство за поредна зима! За пръв път тази година почувствахме България като неизменна част от ЕС и НАТО, а (п)реZидентът иска да ни го отнеме. Няма да го допуснем!", написаха по-рано в анонс за предстоящия протест в социалната мрежа "Фейсбук". 

В понеделник организаторите на протеста са изпратили до партиите писмо със 7 въпроса, сред които с кои доставчици на нефт и газ ще преговаря България, как ще бъде подсилена на отбраната на страната, какви мерки в подкрепа на украинските бежанци предлагат,  каква ще е позицията на България по исканията на Русия за екстрадиране на руски граждани, както и чий е полуостров Крим. На въпросите са дали отговори от "Демократична Бългрия" и "Продължаваме промяната", а от Министерския съвет са върнали отговор, че са пренасочили въпросите, определени като "политически", за разработване на отговори от няколко министерства. 

 

Ключови думи:

протест, Гazwithme, Румен Радев

Още по темата