Медия без
политическа реклама

"Маркет Линкс": 6 партии без ИТН влизат в следващото НС

ГЕРБ-СДС са първа сила с 3,3% преднина пред ПП, показват данни за електоралните нагласи

10 Авг. 2022Обновена

Шест партии влизат в следващото Народно събрание според проучване на социологическа агенция "Маркет Линкс". Националното проучване е проведено сред 1020 пълнолетни граждани, в периода 30 юли - 5 август, като изследването е реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс".

Данните показват, че ГЕРБ-СДС ще бъдат първа политическа сила с 22,4% подкрепа сред хората, заявили, че ще гласуват. "Продължаваме промяната" е на втора позиция, като за нея ще гласуват 19,1% от заявилите намерение да участват във вота. ДПС е трета политическа сила според това проучване с 11,5% подкрепа при гласуващите, следвана от БСП с 10,9% в тази група. "Възраждане" и "Демократична България" са с много близки резултати - с подкрепа от съответно 8,4 и 8,3 % от заявилите, че ще гласуват. 

На прага от 4 % за влизане в парламента ще бъде голяма битка, сочат резултатите на "Маркет Линкс". Според данните от проучването "Български възход" на Стефан Янев е с 3,9% подкрепа, ИТН имат 2,8% от гласовете на заявилите, че ще гласуват. Групата на нерешилите за кого ще гласуват е голяма - 8,5% от гласуващите и 17% от всички анкетирани. 

"Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание", коментира по-рано пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет Линкс“.

Евентуалната коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" е голямата интрига преди предстоящите предсрочни избори през октомври, смята още той. Според него, ако формациите се явят заедно на избори, част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори.

„Не трябва да забравяме и феномена на „гласуването за победителите“ - който може да спечели, привлича нови избиратели. За мен, по-скоро отиват понастоящем към известен позитивен ефект в така числово измерение, говоря за избиратели, при евентуална коалиция", посочи още социологът. При всички случаи ДБ ще бъдат част от парламента, категоричен е Живков.

Той е на мнение, че доверието на избирателите в ИТН изглежда „безвъзвратно загубено“, а в „Български възход“ не се вижда „достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи“. Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята Живков.

„Левият избирател вече свикна през годините на това противопоставяне между ръководството на БСП и президента. Не очаквам да повлияе негативно върху подкрепата на БСП. Дори напротив, сякаш електоратът на социалистическата партия се консолидира. Нинова стои стабилно, в сегмента на левия електорат тя има своята тежест. Според мен това ще има значение за това БСП да постигнат вероятно около същия, а може би дори и малко по-висок резултат от ноемврийския“, коментира още Живков.

Още по темата